Fish liquorice – SMWS 53.369

Caol Ila 2010 10 Year Old – SMWS 53.369

Fish liquorice SMWS 53.369 er en whisky på 57,7% Vol. Den er produceret af det skotske destilleri Caol Ila Distillery på Islay. Den uafhængige aftapper The Scotch Malt Whisky Society, har flasket whiskyen. Denne single cask aftapning har først lagret i 7 år på et enkelt ex-bourbon, inden den er flyttet til et STR ex-vin barrique. Spiritussen er produceret den 1/6-2010, og efter endt modning aftappet ved fuld fadstyrke, med en aldersangivelse på 10 år. Whiskyen blev aftappet til Islay Whisky Festival 2021, der grundet COVID-19 blev aflyst. Derfor er flasken sendt i normal handel til klubbens medlemmer. Aftapningen er ikke tilsat kunstig farve, og der er ikke brugt kølefiltrering. Der er udgivet 279 flasker i dette outturn.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #311

Anmeldelse af SMWS 53.369

Næse:

Røg er det første som kommer op af glasset. Der følges op med en let sødme fra friske bær. Der duftes skovbær og lidt solbær. Der er en anelse tropiske frugter i baggrunden, hvor der anes lidt banan og fersken. En tydelig duft af vanilje bliver gradvist mere og mere tydelig. Sammen med lidt karamel og egetræ minder det lidt om mandler eller marcipan i duften. Momentvis opfanges lidt frisk mynte i næsen. De 57,7% Vol alkohol er ikke tydelige i næsen.

Fish liquorice 53.369 - Sample

Fish liquorice 53.369 – Sample

Palette:

Røg, som den man forventer fra en Islay whisky, smages som det første. Røgen er sødmefuld, og tankerne går i retning af stegte pølser over bål, eller glaseret skinke på havegrillen. Langsomt men sikkert kommer smagen af bær og frugter mere frem. Ganske som i duften er der skovbær og lidt tropisk frugt. Der mærkes stærk ingefær og wasabi på tunge,. der sammen med den høje alkoholprocent giver en anelse brænd på tungen. Et par dråber vand kan tilsættes efter behov. Med vand bliver vanilje og karamel tydeligere i smagen.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne whisky. Søde bær og modne tropiske frugter aftager hurtigt. Det erstattes af vanilje, chokolade og karamel, der bliver mere dominerende. Der mærkes stadig wasabi og ingefær på tungen, mens frisk mynte kommer frem, og giver lidt friskhed til drammen. Munden er dækket med et fint lag af røg, der minder om det man kender i sød æble-tobak til piben. Man efterlades med varme i mund og hals fra alkohol, ingefær og wasabi, mens en strejf af lakridsrod tørrer munden en anelse ud.

Hvad siger producenten:

“A funky and ‘sit up straight’ kind of nose greeted us initially. Butter icing on a peat log, poster paints and some kind of smoked fig syrup. Rosemary leaves singed on a barbecue, candied orange segments, iodine drops and lots of elegant pipe smoke. With water we found dark chocolate and an abundance of salted caramel sauce. Then chipotle, mouthwash, barbecued meats, burnt ends and tamarind paste. The palate was full of liqueur chocolates, malt extract, smoked eucalyptus, hoisin sauce, damp floral smoke and bags of hot pepper and spice. Reduction brought deeper and earthier tones; softer spices, aniseed balls, Pontefract liquorice cake, Fisherman’s Friends, garam masala, sumac and the waft of a petrol forecourt. Matured for seven years in a bourbon hogshead before being transferred to a first fill STR barrique.”

Konklusion:

Dette er en god whisky. Kan man lide røg, og klassiske noter som man kender det fra Islay single malt, så kan man godt købe denne dram. Røg, stærke indtryk fra alkohol, wasabi og ingefær, giver sammen med vanilje, søde bær og frugter en ganske kompleks oplevelse for en 10 års whisky. Det er ikke en dram for nybegynderen, men det kræver nogle flaskers erfaring, at give sig i kast med denne aftapning. Efter online outturn smagning den 28/6-2021, blev der sat 36 flasker til salg til de danske medlemmer af SMWS. På trods af en pris på 825,- kroner var de udsolgt på få sekunder, da de blev sat til salg efter smagningen. Jeg var heldig at sikre mig en flaske. Konklusionen på denne anmeldelse af Caol Ila 2010 10 Year Old, Fish liquorice, SMWS 53.369 er, at jeg er glad for at have fået fingrene i en hel flaske af den herlige whisky.

4/5 (1)