Glenfarclas 12 Year Old – lagret på ex-oloroso fad

Glenfarclas 12 Year Old – klassisk Speyside sherry whisky

Glenfarclas 12 Year Old er en skotsk whisky på 43% Vol. Whiskyen er fremstillet på Glenfarclas Distillery, der er et af de skotske destillerier i Speyside regionen. Destilleriet er privatejet af familie-foretagenet J. & G. Grant. Whiskyen er udelukkende lagret på ex-oloroso sherry fad. Den har modnet igennem 12 år inden den er hældt på flaske og sendt på markedet. Denne whisky er desuden ikke kølefiltreret. Denne sample købte jeg på whiskymessen 2019.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #80

Anmeldelse af Glenfarclas 12 Year Old

Næse:

Man mærker tydelig sherry i næsen, når man første gang dufter til whiskyen. De typiske noter af mørke og tørrede frugter som dadler, abrikoser og rosiner kommer tydeligt frem. Der er en god frugtsødme at finde. Det er en sødme som man kender det fra røde æbler, som er lige ved at bliver overmodne. Sødmen og frugterne leder tankerne hen i retning af marmelade. Man fornemmer i baggrunden lidt blomster og honning. Efter lidt tid i glasset fremkommer lidt egetræ i aromaen.  Alkoholen er ikke at mærke i næsen.

Glenfarclas 12 Year Old - Sample

Glenfarclas 12 Year Old – Sample

Palette:

Igen er de mørke frugter tydelige. Her er det, som i duften, abrikoser og rosiner som er tydelige. Der er en god sødme, som minder lidt om honning. Efter et par mundfulde kommer lidt syrlighed frem i baggrunden, som giver en lidt citrus-agtig fornemmelse, Man mærker nogle stærke krydderier på tungen. Alkoholen er tydeligere i smagen, og de 43% vol. giver et løft til oplevelsen, og er med til at give den allers bløde oplevelse lidt mere bid. I baggrunden fornemmes kun svagt egetræ og lidt vanilje kigger frem.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Tilstedeværelsen af egetræ er tydeligere i afslutningen, end den var i både duft og smag. Også i afslutningen fornemmes stærke krydderier som kanel og peber. Der mærkes lidt bitterhed og syrlighed på tungen, så man tænker på skrællen af citrusfrugter. Til slut anes lidt sødme og vanilje, inden tungen slutteligt tørrer en smule ud.

Hvad siger producenten:

“100% oloroso sherry cask maturation. An excellent introduction to the distillery style – for those who enjoy a sherried whisky. To be consumed neat or with a drop of water. A great accompaniment to smoked salmon or Ibérico ham.

Konklusion:

Fantastisk whisky. Dette er en dejlig og let-drikkelig dram. Vil man prøve sig frem med en sherry-modnet whisky, så bør man starte her. Man kan købe en flaske for omkring 300,- kroner, så her kan de fleste være med. Det er virkelig god “value for money”. Whiskyen stiller ikke de store krav til nyderen, men den har stadig meget at byde på. Det er vel nærmest en whisky, som bare beder om at man tager et glas mere. Sådan en flaske ville hurtigt bliver tømt herhjemme. Konklusionen på denne anmeldelse af Glenfarclas 12 Year Old er, at det er svært at finde bedre sherry whisky til den pris.

4/5 (1)