Stauning Heather – dansk lyngrøget whisky

Stauning Heather – lyngrøget luksus

Stauning Heather er en dansk single malt whisky på 48,7% Vol. Whiskyen er fra det danske destilleri Stauning Whisky Distillery, der er delvis ejet af Diageo. Whiskyen er destilleret i 2013-2014 og flasket i september 2017 – ialt ca. 3200 flasker. Den blev sat til salg for 895,- kr, og sendt på markedet den 12. oktober 2017 klokken 10.00 – og den blev udsolgt på 5 minutter. Klokken 10.05 blev den sidste kunde ekspederet på webshoppen! Jeg sikrede mig tre flasker – nummer #1121, #1132 (anmeldt her) og #1140 (solgt). Whiskyen er ikke kølefiltreret og har lagret på 200 liters first fill ex-bourbon fad. Flasken er åbnet den 6. maj 2018 – da jeg kom hjem fra min datters konfirmation.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #79

Anmeldelse af Stauning Heather

Næse:

Man rammes først af en let røg i næsen. Dette erstattes hurtigt af en duft som minder lidt om mandler. Man fornemmer også tilstedeværelsen af mørk chokolade, Det giver et lidt bittert indtryk i næsen. Denne bitterhed indhyldes stille og roligt i en god honningsødme. Mandler. bitterhed og sødme kan lede tankerne hen på noget som minder lidt om marcipan. Man mærker ikke den relativt høje alkoholprocent på 48,7% vol. i næsen.

Stauning Heather

Stauning Heather

Palette:

Også smagen er i starten præget af den lette røg. Man fornemmer også her noget honningsødme, men den er ikke kraftig. Man kan svagt ane lidt nuancer af blomster, som sikkert kommer fra lyngen, som er brugt under produktionen. Smagen har en lille snert af noget som minder om chokolade og vanilje, Det samlede indtryk leder også her tankerne hen på en marcipanbar med nougat. Alkoholen er mere markant i smagen end den var i næsen. Den grænser endda til at være for sprittet i udtrykket. Hvis man tilsætter et par dråber vand, så nedtoner det spritten, men det nedtoner desværre også smagen.

Afslutning:

Der er ikke en lang afslutning på denne whisky. Afslutningen er præget af spritten fra den unge whisky. Bagved alkoholen fornemmer man også i eftersmagen disse toner af marcipan. Det er mandler og vanilje, der er dominerende i den korte oplevelse. Der er en nogenlunde fornuftig sødme på tungen, og dette erstattes efter lidt tid af tørhed og egesmag fra fadene. Der fremkommer en lidt metallisk bi-smag, hvilket desværre er ofte forekommende i unge whiskyer, der mangler noget tid i fadet.

Hvad siger producenten:

“Stauning Heather is a Single Malt Whisky. A whisky that appeals not only to fans of Islay whisky. It has got its smoky characteristics of drying and smoking the malted barley with burnt heather from the westcoast Heathlands. But as the smoke is very gentle, delicate and sweet it is not too much for non “Peat Heads”.”

 

Konklusion:

Denne whisky imponerer ikke synderligt. Den er ganske enkelt ikke kompleks nok, og den mangler noget at byde på i oplevelsen. Når man tænker på, at en 50 cl. koster 895,- kroner, så syntes jeg man burde forvente noget mere. Det hurtige salg af de 3200 flasker må bygge alene på den “hype” der var omkring Stauning Distillery på tidspunktet. Hvis man sammenligner med Stauning Young Rye, som koster lige under 500,- kroner, så har rug whiskyen væsentligt mere at byde på. Når dette er sagt, så har jeg oplevet at whiskyen er blevet bedre, efter flasken har været åbnet i nogle måneder, og den har fået lov til at lukke sig op. Det har taget toppen af det sprittede indtryk i smagen, og gjort drammen mere rund, hvilket klæder den godt. Konklusionen på denne anmeldelse af Stauning Heather er, at den er fornuftig nok, men mangler kompleksitet, og burde koste det halve.

4/5 (2)