Knockando 18 Year Old – 1998 Vintage

Knockando 18 Year Old – Slow matured

Knockando 18 Year Old er en skotsk whisky på 43% Vol. Knockando Distillery er et af de skotske destillerier, som er beliggende i Speyside regionen. Destilleriet ejes af Diageo. Whiskyen lagres på ex-bourbon fad af amerikansk egetræ og på ex-sherry fad af europæisk egetræ. Producenten kalder den for “slow matured”, og denne “langsomme lagring” varer altså 18 år. fad. Whiskyen er ikke kølefiltreret, og kommer med sin naturlige farve. I denne aftapning er råspritten destilleret i 1998.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #170

Anmeldelse af Knockando 18 Year Old

Næse:

Man mødes først af en meget afdæmpet aroma af søde modne frugter. Det dufter lidt som overmodne røde æbler. Når denne whisky står i glasset i minutter, og får lov til at vågne op, så lukkes der for mange aromaer. Der duftes efterhånden tørrede frugter som rosiner og abrikoser. Ligeledes kommer en snert af egetræ frem, og der mærkes en smule vanilje. Alkoholen gør sig ikke bemærket i næsen. Med lidt vand tilsat kommer nødder frem i aromaen. Der er fornemmelse af hengemt jord over hele udtrykket i duften, men det er på den gode måde.

Knockando 18 Year Old

Knockando 18 Year Old

Palette:

I smagen er de tørrede frugter langt mere dominerende. Der smages med det samme rosiner og abrikoser. Der er tydelig smag af mælkechokolade, som efter et par nip, mere drejer over i en smag af karamel. Alkoholen er ikke tydelig i paletten, men et par vand kan stadig med fordel tilsættes. Vandet trækker smagen af de søde modne frugter frem i smagsbilledet, så disse bliver tydeligere. Der er en snert af lidt bitterhed på tungen, men den fremtræder generelt blød og imødekommende i smagen. I baggrunden er der fin smag af egetræ, og der er en svag fornemmelse af noget brændt. Det kan skyldes ristning af fadene, eller måske en smule røget malt.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne single malt whisky. De mørke smagsnuancer er dominerende. Der er tydelig smag at rosiner og tørret frugt. Ligeledes smages en smule mælkechokolade og karamel, som også var at finde i paletten. Smagen er egetræ er mere dominerende i eftersmagen, og den lægger sig som et fint lag i munden. Det giver en smule bitterhed, og man sidder med en fornemmelse af, at have drukket stærk, hårdt ristet kaffe. Dette giver også en lidt tør fornemmelse i munden. Slutteligt kigger smagen af hasselnødder lige frem, inden man sidder tilbage med lidt bitterhed på tungespidsen.

Hvad siger producenten:

Aged for a minimum of 18 years, Knockando Slow Matured is distinctively complex and reveals deep almond notes, sweet hints of sherry and light oak flavours, giving way to warm and smooth finish.”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky. Der er god dybde og kompleksitet i både duft, smag og eftersmag. Jeg finder det er særligt interessant, at det generelt bløde og imødekommende indtryk i næse og palette, virkelig får et spark i afslutningen, hvor egetræ virkelig løfter drammen op. Jeg købte denne flaske for 40,- euro i Paris. Det svarer til cirka 300, kroner, hvor den normalt koster omkring 500,- kroner i Danmark. Selv til 500,- kroner bør den være at finde i enhver whiskysamling. For de penge får man en 18 års whisky, som ikke er kølefiltreret, og uden kunstig farve, og ikke mindst en god whisky oplevelse. Konklusionen på denne anmeldelse af Knockando 18 Year Old er, at den bør stå på hylden hos enhver whiskynørd.

4/5 (1)