Singleton of Dufftown 17 Year Old – 2020 Special Releases

Singleton of Dufftown 17 Year Old – Rare by Nature (reklame)

Singleton of Dufftown 17 Year Old er en skotsk whisky på 55,1% Vol. Aftapningen er del i Diageo’s “2020 Special Releases“, der har tilnavnet “Rare by Nature”. Den er produceret på Dufftown Distillery i Speyside området. Spiritussen er fremstillet i 2002. Whiskyen har herefter lagret i  mindst 17 år på genbrugte amerikanske ex-bourbon hogshead fad. Whiskyen er aftappet ved cask strength, og er sendt på markedet i begrænset oplag. Jeg var heldig at få sponsoret denne sample til anmeldelse her på bloggen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #232

Anmeldelse af Singleton of Dufftown 17 Year Old

Næse:

Man mødes først af en tydelig honningsødme når man første gang dufter til denne skotske whisky. Der følges langsomt op med en blanding af sødmefulde frugter. Der duftes pærer, æbler og en anelse tropiske frugter som ananas og fersken. Efterhånden kommer en let aroma fra egetræ frem fra baggrunden. Ligeledes fornemmes en let duft af vanilje og mælkechokolade. Man mærker svagt de 55,1% vol alkohol i næsen, uden den dog forekommer sprittet. Et par dråber vand bringer frugtsødmen lidt mere frem, og der opstår en let jordslået duft, som man kender det fra nogle af de gamle whisky lagerrum.

Singleton of Dufftown 17 Year Old 2020 Special Releases - Sample

Singleton of Dufftown 17 Year Old 2020 Special Releases – Sample

Palette:

Alkoholen er tydeligere i smagen end den var i duften, og en anelse vand kan med fordel tilsættes, for at nedtone det en anelse. Sødmen kommer nu frem i smagen. Igen er det en kombination af sødmefulde frugter som pærer, æbler og tropiske frugter. Honningsødmen, der var meget tydelig i duften, er en anelse mere nedtonet i smagen. Der mærkes prikken på tungen fra peber og lidt stærk ingefær. Efter et par nip til drammen bliver vanilje og mælkechokolade tydeligere.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Vanilje og mælkechokolade dominerer i afslutningen. Samtidig mærkes stadig momentvis lidt stærk peber og ingefær i munden. Frugt- og honningsødmen har lagt sig som et tyndt lag i mundhulen. Mod slutningen bliver egetræ tydeligere, og der kommer en let bitter note, og en smag som man kender fra valnødder. Munden tørrer slutteligt en anelse ud, og en snert af noget mineralsk og metallisk, som man kender det i nogle Islay whiskyer, mærkes på læberne.

Hvad siger producenten:

This unusual first-ever exclusively refill cask release of The Singleton Dufftown has been matured for seventeen years in refill American oak hogsheads, to showcase the fresh, spring-like nature of this slowly crafted single malt.”

Konklusion:

Dette er en ganske fornuftig whisky. Kan man lide honning- og frugtsødme, i kombination med vanilje, mælkechokolade, der spices op af stærk peber og ingefær, så er dette den helt rigtige whisky. Der tilbydes en glimrende kompleksitet, og det hele løftes lidt ekstra op ved at være aftappet ved cask strength. Man kan købe en flaske for lige omkring 1200,- kroner. I dette prisleje er konkurrencen hård, og man kan få mange gode aftapninger, på cirka samme alder til den pris. Aftapningen er sendt på markedet i stærkt begrænset oplag i serien “Rare by Nature“, og om det er nok til at retfærdiggøre prisen må være op til personlig smag. Konklusionen på denne anmeldelse af Singleton of Dufftown 17 Year Old 2020 Special Releases er, at whiskyen er glimrende og ganske interessant, men det betaler man til gengæld også lidt ekstra for.

3/5 (1)