Teeling Blackpitts – Peated Single Malt Whiskey

Teeling Blackpitts – ex-bourbon og ex-vin fad

Teeling Blackpitts er en irsk whiskey på 46% Vol. Whiskeyen er fremstillet på det irske destilleri Teeling Distillery, der ligger i Dublin. Whiskeyen er trippel destilleret, og har herefter lagret på en kombination af ex-bourbon fad og Sauternes ex-vin fad. Whiskeyen kommer uden aldersangivelse, og det meldes ikke ud, hvor længe modningen har varet. Denne irske whiskey er fremstllet uden brug af kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #307

Anmeldelse af Teeling Blackpitts

Næse:

Der duftes først malt- og frugtsødme. Det er sødmefulde modne pærer og honning som kommer op af glasset. En let brise af røg følger efter. Det er en røg som minder om tør aske. Langsomt kommer en anelse citrusfrugt frem fra baggrunden. Ser duftes lidt mandarin og umoden ananas. Momentvis opleves en duft som den man kender fra mynteblade. Efter at have smagt denne irske single malt whiskey, anes en snert af vanilje også i duften. Alkoholen er ikke at mærke i næsen.

Teeling Blackpitts

Teeling Blackpitts

Palette:

Røgen smages som det første, når glasset sættes til munden. Ganske som i duften er det en tør aske-agtig røg der smages. Smagen fra maltsødme og frugter følger efter med det samme. Der smages solmodne pærer, og tropiske frugter som mandarin og ananas. Vanilje kommer frem fra baggrunden, og bliver gradvist tydeligere, efterhånden som man kommer ned i glasset. Ligeledes fremkommer en smag af egetræ, mælkechokolade og karamel. Der mærkes en anelse stærk peber på tungen, der dog hurtigt forsvinder igen. Heller ikke i smagen mærkes de 46% vol. alkohol.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på denne whiskey. Malt- og frugtsødme mærkes i begyndelsen i munden. Efterhånden overtager egetræ, vanilje og karamel mere og mere. Der opstår en let bitterhed på tungen, og munden tørrer en anelse ud. Samtidig finder man en anelse røg, der tilføjer yderligere tørhed til oplevelsen. Momentvis kommer mynten, der også var at finde i duften, frem i afslutningen. Man efterlades hurtigt med en sødmefuld tørhed i munden, og et minde om vanilje og karamel.

Hvad siger producenten:

However, what makes Teeling Blackpitts so unique is the triple distillation process, which reduces some of the medicinal character you would get from a traditional Scottish Peated Single Malt and allows the more barbeque smoke characteristic to shine. This is then combined with signature Teeling innovative cask maturation using both ex-bourbon and ex-Sauternes white wine casks, which is then bottled at 46% with no chill filtration to produce a truly different and unique expression of Teeling and Irish Whiskey. The inspiration for the use of these casks came from a previous bottling of Teeling 24-Year-Old Single Malt which was honoured as the “World’s Best Single Malt” in 2019 at the World Whiskies Awards.”

Konklusion:

Her har vi fat i en røget whiskey, der ligger på det jævne. Hvis man forventer en røg-bombe, som man kender det fra skotsk Islay whisky, så skal man kigge andre steder hen. Både udseende og navnet mere end antyder, at vi har fat i en sand røg-bombe. Det lever denne irske whiskey ikke op til. Den har dog stadig noget at byde på, og giver en fornuftig oplevelse. Sødmen fra frugter og vanilje, sammen med den tørre oplevelse fra røg og egetræ, giver faktisk hinanden et godt modspil. Det er naturligvis også altid interessant at smage røget single malt whiskey fra Irland. Tager man prisen på lige under 500,- kroner i betragtning, så når man dog stadig en del længere med skotsk røget whisky i samme prisleje. Konklusionen på denne anmeldelse af Teeling Blackpitts er, at Islay stadig laver den bedste røgede whisky, mens Irland stadig halter lidt efter med denne udgivelse.

3/5 (1)