Annandale Man O’Sword – Founders’ Selection 2016

Annandale Man O’Sword – Spanish Oak Cask 2016/544

Annandale Man O’Sword er en single malt whisky på 61,1% Vol. Whiskyen er produceret af Annandale Distillery i Lowland regionen i Skotland. Whiskyen er hældt på et enkelt spansk hogshead fad i 2016, så der er tale om en single cask aftapning. Disse ex-sherry fad stammer fra José y Miguel Martín SA, hvor destilleriet købte 8 fad af amerikansk egetræ, og 4 fad af spansk egetræ. Den ene halvdel blev fyldt med råsprit uden røg, kaldet Man O’Words, og den anden halvdel blev fyldt med røget råsprit, kaldet Man O’Sword. Denne flaske er fra det ene af de to fad af spansk egetræ, der blev påfyldt røget råsprit. Fadet er særligt udvalgt af ejeren David Thomson, og hedder Cask 2016/544. Der er sendt i alt 321 flasker på markedet fra fadet, og jeg har fået flaske #239. Alle flasker er aftappet ved fuld fadstyrke. Flasken kommer uden aldersangivelse, og whiskyen er fremstillet uden brug af kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #209

Anmeldelse af Annandale Man O’Sword

Næse:

Man mærker først en let røg i næsen, der dog hurtigt aftager og træder i baggrunden. Herefter fremkommer noter af tørret frugter. Der duftes abrikoser og dadler. Den høje alkoholprocent leder tankerne hen i retning af rosiner, der har ligget og trukket i spiritus, for at blive brugt en kage eller en en dessert. På trods af den høje alkoholprocent, så virker whiskyen ikke sprittet i næsen. Efter nogle minutter i glasset kommer et strejf af egetræ frem fra baggrunden. Ligeledes fremkommer også en let duft af citrusskal.

Annandale Man O’Sword

Annandale Man O’Sword

Palette:

De 61,1% vol alkohol fra denne fadstyrke aftapning, er noget mere tydelig i smagen, end den var i næsen. Der kan med fordel tilsættes lidt vand, for at nedtone det en anelse. Når vandet er tilsat smages igen mørke tørrede frugter som dadler og rosiner. På trods af god sødme fra de tørrede frugter, så mærkes stadig en lidt tør fornemmelse i munden. Der kommer tydelige stærke krydderier på tungen. Der smages krydderier som kanel, kardemomme muskatnød. Kombinationen mellem mørke frugter og krydderier leder tankerne hen i retning af julekage. Efter et par nip til drammen dukker en let brændt citrussmag frem fra baggrunden.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne Lowland whisky. De stærke krydderier, der også var at finde i paletten, er stadig markante. Det smages kanel, kardemomme og muskatnød, men der udvikler sig en tørhed på tungen. Der smages også stadig de tørrede dadler og rosiner, men uden sødmen, der ellers kendetegner disse. Der ligger et fjernt minde om røg og chokolade over hele udtrykket. Der mærkes varme i hele overkroppen fra den høje alkoholprocent.

Hvad siger producenten:

“Cask 2016/544, 61.1%abv is a Spanish oak hogshead filled with Annandale’s peated Man O’Sword spirit. The profusion of flavour compounds extracted from the more open grain of the Spanish oak adds richness and depth to our highly acclaimed peated spirit, delivering a complex yet beautifully balanced Single Malt.”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky, når man tager den unge alder i betragtning. Der er interessante noter i både duft, smag og eftersmag. Kombinationen mellem tørrede frugter, stærke krydderier og let røg, fungerer ganske godt. Whiskyen fremtræder ganske potent, og til tider lidt barsk i sit udtryk. Den ville have godt af at blive afrundet en anelse, med nogle flere år på fad. Tørheden minder lidt om det, man finder i nogle stouts, hvor de også har gavn af en forlænget lagring, enten i flasken eller som fadlagret øl, for lige at give en ekstra afrunding. Den bløder mere op, når flasken har stået åben i nogle uger, og whiskyen har fået noget luft. Man kan købe denne whisky for cirka 650,- kroner. Til den pris får man en god oplevelse, fra et nyåbnet destilleri, hvor det stadig er lidt besværligt at finde aftapninger fra. Konklusionen på denne anmeldelse af Annandale Man O’Sword Founders’ Selection 2016 Spanish Oak Cask 2016/544 er, at den er som en lidt melet julekage, der kun bliver bedre ved et par dage ekstra i køleskabet, til lige at bløde den lidt op.

3.33/5 (3)