Bunnahabhain Stiùireadair – Islay Single Malt Scotch Whisky

Bunnahabhain Stiùireadair – en Islay whisky uden røg

Bunnahabhain Stiùireadair er en skotsk whisky på 46,3% Vol. Bunnahabhain Distillery er et af de skotske destillerier på Islay, og er ejet Distell Group Limited. Whiskyen er lagret en blanding af first fill og genbrugte ex-sherry fad. Destilleriet hævder at de har taget fadene som har ligget længst ud mod havet, som giver en let saltet smag til whiskyen. Whiskyen er uden aldersangivelse og endvidere ikke kølefiltreret. Jeg var heldig at være på Aalborg HK’s Ølmesse 2019, hvor jeg købte flasken for 225,- kroner.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #281

Anmeldelse af Stiùireadair

Næse:

Der duftes først en lidt skarp syrlighed, som dog ganske hurtigt er ude af glasset. Dette ændres til en mere vinøs syrlighed, som man kender det fra en lidt syrlig rødvin. Der ligger en duft af umodne valnødder i baggrunden. Efter nogle minutter i glasset fremkommer en lille smule sødme frem. Det er den typiske sødme fra tørrede mørke frugter, som rosiner og dadler. Der er et mineralsk, næsten saltet udtryk, som jævnligt kigger frem fra baggrunden. Alkoholen er tydelig i næsen, og lidt vand kan med fordel tilsættes. Vandet er med til at gøre sødmen tydeligere i denne Islay whisky.

Bunnahabhain Stiùireadair

Bunnahabhain Stiùireadair

Palette:

Alkoholen er også tydelig i paletten, og et par dråber vand kan også med fordel tilsættes her. Sødmen er en del tydeligere i smagen, end den var i næsen i denne whisky. Igen er det sødmen man kender fra tørrede frugter. Efter et par smagninger kommer honningsødme langsomt frem Det mineralske udtryk, som også var i næsen, er mere markant i smagen. Det giver en lidt tør, næsten kridtet, fornemmelse i munden. Der mærkes lidt stærk peber på tungen. Der ligger en snert af egetræ og lurer.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på drammen. Det maritime udtryk er tydelig i afslutningen. Det giver en kridtet, og lidt saltet, fornemmelse i munden. Der mærkes stadig prikken fra stærk peber på tungen. Sødmen tager efterhånden over, og der smages honning, rosiner og dadler. Slutteligt mærkes lidt egetræ, og et hint af mørk chokolade og kaffe, der giver en smule bitterhed, inden munden tørrer ud.

Hvad siger producenten:

“Stiùireadair (pronounced ‘stew-rahdur’ and means ‘helmsman’ in Scots Gaelic) is the latest member of the Bunnahabhain crew. With a brackish, coastal tinge, this sherried malt will transport you to Bunnahabhain bay, with a smattering of sea spray and dried fruit lingering on your lips.”

Konklusion:

Whiskyen er sådan set ganske fornuftig. Kan man lide maritime udtryk, så er dette et ganske godt bud, på en fin whisky. Når det er sagt, så er der dog ingen tvivl om, at det er en yngre, og lidt umoden whisky. Den virker lidt tynd og udvandet i smagen, på trods af 46,3% vol alkohol. Det er ligesom om den mangler lidt tyngde og bund. Man kan købe en flaske for lige over 400,- kroner. Det er cirka samme prisleje som Bunnahabhain 12 Year Old. Efter mine smagsløg er den et langt bedre køb, men det er selvfølgelig smag og behag. Konklusionen på denne anmeldelse af Bunnahabhain Stiùireadair er, at den ikke helt står mål med dens 12 årige bror.

2/5 (1)