Caol Ila Distillers Edition – Moscatel cask finish

Caol Ila Distillers Edition – Destilleret 2003 flasket 2015 C-si; 2-475

Caol Ila Distillers Edition er en skotsk whisky på 43% vol. Destilleriet er et af de skotske destillerier på øen Islay, og whiskyen betragtes derfor som en Islay single malt whisky. Caol Ila destilleriet ejes af giganten Diageo. Whiskyen er modnet i ex-boubon fad, og har fået en afslutning i fad, som tidligere har indeholdt muskat vin. Kassen kommer påtrykt “Special Release Limited Edition”. Spritten er destilleret i 2003, og aftappet igen i 2015, hvilket gør den 12 år gammel. Der er endvidere tilsat farve, og den er kølefiltreret. Flasken kommer med koden C-si; 2-475 påtrykt.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #267

Anmeldelse af Caol Ila Distillers Edition

Næse:

Røg rammer næsen som det første, når man bare nærmer sig glasset. Det er røg som man kender det fra et bål i haven. Når næsen har tilvænnet sig røgen kommer andre noter fint frem. Der duftes nu sødmefulde æbler og pærer. Der er en lidt mørkere sødme, som minder om mørk honning eller sirup, i baggrunden. Nogle minutter i glasset lukker op for en anelse mineralske og maritime noter af flint og salt. Man aner ligeledes en smule vanilje, og mint kommer lejlighedsvis frem. Man mærker ikke alkoholen i duften.

Caol Ila Distillers Edition

Caol Ila Distillers Edition

Palette:

Røgen er tydelig i begyndelsen når man smager på whiskyen. Der følges hurtigt på med frugtsødme. Der er anelse vinøs note, som leder tankerne i retning af sød hvidvin, med en snert af syrlighed i baggrunden. Ganske som i duften kommer maritime noter også frem i smagen, og giver en let følelse af salt på tungen. Efter et par nip til drammen kommer egetræ mere og mere frem, og giver lidt bitterhed på tungen, imens mint mærkes på kanten af tungen. Heller ikke i smagen er de 43% Vol. alkohol tydelig. Hvis man tilsætter et par dråber vand, nedtones røgen an anelse, og sødmen træder tydeligere frem. Ligeledes fremkommer en let note af citrus.

Afslutning:

Der er medium afslutning på denne dram. Frugtsødmen mærkes i mundhulen. Den mørke honning eller sirup, der også var i duften, giver sødmen mere tyngde. Smagen af egetræ er mere markant i eftersmagen, og bitterheden mærkes tydeligt på tungen. Samtidig mærkes salt på læberne, som igen tilføjer et element af hav til oplevelsen. Munden er dækket i et fint lag af røg igennem hele afslutning. Man efterlades med lidt bitterhed og mint på tungen.

Hvad siger producenten:

“Brilliant, clean and refined, this golden Caol Ila Distillers Edition has a deep, sweet and smokey flavour profile that suggests the intense, saturated colours of late afternoon sunshine after a storm has passed.”

Konklusion:

Dette er en fornuftig whisky. Der er gode noter fra alt, der kendetegner whisky fra Islay. Der er røg, maritime noter og frugtsødme, der sammen danner en fin oplevelse. Man kan købe en flaske for omkring 550,- kroner, hvilket er omkring 100,- til 150,- kroner mere end den klassiske whisky Caol Ila 12 Year Old. Om den er de ekstra penge værd ved jeg ikke helt, da den måske kun er marginalt bedre. Kan man lide Islay og røg, så vil jeg dog stadig klart anbefale, at man prøver den. Er man heldig at finde den på tilbud til 349,- kroner som jeg gjorde, så er det et sikkert køb, og en whisky der skal med hjem. Konklusionen på denne anmeldelse af Caol Ila Distillers Edition er, at den er præcis som man forventer af en Islay whisky, men den er måske ikke de ekstra kroner værd, i forhold til den klassiske 12 års udgave.

3/5 (1)