Cardhu 14 Year Old – 2019 Special Releases

Cardhu 14 Year Old – Rare by Nature (reklame)

Cardhu 14 Year Old er en skotsk whisky på 55% Vol. Flasken er del i Diageo’s serie “Rare by Nature”, som er 2019 udgaven af deres “Special Releases Collection“. Whiskyen er produceret på Cardhu Distillery, som er beliggende i Speyside regionen. Whiskyen har lagret 14 år på ex-hogshead fad, som har indeholdt Amontillado sherry. Spritten er destilleret i 2004, og endvidere er det værd at bemærke, at whiskyen er aftappet ved fuld fadstyrke. Der er sendt 4.860 flasker ud på markedet. Jeg har fået sponsoret denne sample til anmeldelse her på bloggen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #130

Anmeldelse af Cardhu 14 Year Old

Næse:

Man dufter hurtigt frisk og moden frugt, når næsen nærmer sig glasset. Det er en kombination af modne æbler, og lidt tropisk frugt, som minder lidt om moden fersken. Efter nogle minutter i glasset kommer tydelig duft af vanilje og karamel. Den fremtræder ikke sprittet på trods af, at den er aftappet ved cask strength. Hvis man tilsætter lidt vand til denne Speyside single malt whisky, så åbnes op for tydelige noter af egetræ. Med vand tilsat bliver aromaen mere blomster-agtig, og lidt mælkechokolade kommer frem fra baggrunden.

Cardhu 14 Year Old 2019 Special Releases - Sample

Cardhu 14 Year Old 2019 Special Releases – Sample

Palette:

Alkoholen er langt mere tydelig i paletten, og de 55% vol viser lidt tænder. Et par vand kan med fordel tilsættes, hvilket tager det værste bid fra alkoholen. Lidt vand giver plads til tydelige noter af frugt. Der smages modne pærer, og et strejf af fersken kigger også her frem, som den gjorde i duften. Efter et par smagninger af glasset, så bliver tilstedeværelsen af vanilje tydeligere. Paletten præges efterhånden af en tydelig smag af karamel. Der er lidt prikken på tungen fra stærke krydderier som ingefær og peber, selvom sødmen stadig dominerer udtrykket i denne whisky fra Skotland.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne dram. Der fornemmes i begyndelsen stadig lidt ingefær og peber på tungen. Efterhånden overtager frugtsødmen fra krydderierne, og man sidder med en blød fornemmelse i munden. Vanilje og karamel er også at finde. Hen mod slutningen mærkes fine noter af mælkechokolade. Der er lidt smag af egetræ til sidst, og der er en mærkes let bitter note på tungespidsen. Slutteligt tørrer munden en anelse ud, og man sidder tilbage med en smag fra søde bær, og en fin varme fra alkoholen.

Hvad siger producenten:

Smooth and generous, a small batch double matured for two years in Amontillado sherry-seasoned hogsheads”

Konklusion:

Her er tale om en ganske god whisky. Der er fine nuancer af både frugt, sødme, vanilje og mælkechokolade. Det hele får et fint løft af en høj alkohol procent, der sammen med ingefær og peber, er med til at give drammen en ekstra spark. Man kan købe en flaske for omkring 1000,- kroner. For det beløb, får man fingre i en af de kun 4.860, der er sendt på markedet. Dette er tilmed gjort ved cask strength. Jeg har fået denne sample tilsendt fra producenten, så jeg har ikke selv haft tegnebogen fremme. Jeg ville sikkert heller ikke, have taget den i min indkøbskurv, hvis jeg havde set den på hylden. Til den pris havde jeg gået efter et mere sikkert valg til mine smagsløg. Det ville være mit tab, for drammen er god. Konklusionen på denne anmeldelse af Cardhu 14 Year Old er, at finder man en af disse flasker “Rare by Nature”, så kan man roligt købe den med hjem.

4/5 (1)