Mortlach 15 Year Old – Six Kingdoms

Mortlach 15 Year Old – Game of Thrones Six Kingdoms (reklame)

Mortlach 15 Year Old Six Kingdoms er en skotsk whisky på 46% Vol. Flasken er produceret af et af de skotske Speyside destillerier, nemlig Mortlach Destillery. Destilleriet hører under Diageo’s række af destillerier. Denne aftapning er med i rækken af whiskyer, som er sendt på markedet i forbindelse med serien “Game of Thrones”, der sendes på HBO. Flasken er, som de andre udgivelser i serien, en Limited Edition. Whiskyen har først lagret på first-fill ex-sherry fad, og har efterfølgende fået en afslutning på amerikanske ex-bourbon fad. Whiskyen er desuden kølefiltreret. Denne flaske har jeg fået tilsendt fra producenten til anmeldelse her på bloggen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #141

Anmeldelse af Mortlach 15 Year Old

Næse:

Sødme er det første som rammer næsen, når der duftes til whiskyen i glasset. Det er en tydelig frugtsødme, som man kender det fra røde modne æbler. Efter nogle minutter i glasset fornemmes en let syrlig note af citrusfrugt. Langsomt, men sikkert, bliver duft af vanilje og karamel mere og mere tydelig. I baggrunden fornemmes fint lidt egetræ, og en snert af mint og kamfer. Efter at have smagt på drammen, så dukker noter af tørret frugt og nødder også op i aromaen. Man mærker ikke de 46% vol alkohol i næsen.

Mortlach 15 Year Old Six Kingdoms

Mortlach 15 Year Old Six Kingdoms

Palette:

Smagen af tørret frugt rammer munden som det første. Der smages straks rosiner og abrikoser. Dette følges hurtigt op af lidt stærke krydderier, som peber, kanel og muskatnødder som giver en smule prikken på tungen. Man mærker ikke alkoholen i smagen, men et par dråber vand kan stadig med fordel tilsættes. Det lukker op for smagen af vanilje og karamel. Som i næsen kan man også i paletten ane lidt nødder, der også tilføjer en smule bitterhed til denne whisky. Det kan i kombination minde lidt om mælkechokolade. Når man har taget et par nip til drammen, så mærker man lidt mint på tungespidsen.

Afslutning:

Der er en medium lang afslutning på whiskyen. Først sidder man stadig med vanilje- og karamelsmag i munden. Efterhånden vender frugtsødmen, som også var i næsen, en anelse tilbage. Der smages en snert af modne æbler. Dette kombineres fint med en fornemmelse af rosiner og abrikoser i munden. Smagen af egetræ bliver en smule tydeligere, og der mærkes lidt bitterhed på tungen. Slutteligt sidder man med lidt kamfer på tungespidsen, og lidt varme i mund og hals fra alkoholen.

Hvad siger producenten:

“The three-eyed raven, a human who once lived among the Children of the Forest beyond the Wall, has the power to see beyond the constraints of time to uncover the past and present stories of Westeros and even reveal flashes of the future. As those stories unfold to impart wisdom and knowledge, they are intertwined and woven into the tapestry of the Six Kingdoms, all while beyond the horizon and above the clouds the three-eyed raven watches without a thousand eyes, and one.”

Konklusion:

Dette er en god skotsk single malt whisky. Det er ganske traditionelt, at whisky fra ex-bourbon fad får en afslutning på ex-sherry fad. Med denne dram er det lige omvendt. Den har først lagret på ex-sherry fad, og har efterfølgende fået en afslutning på ex-bourbon fad. Måske er det derfor, at de klassiske Speyside noter af friske frugter, i kombination med vanilje og karamel, er tydeligst i duften. Det er først efter at have smagt på drammen, at der er markant indflydelse fra ex-sherry fadet, som herefter dominerer. Det giver et ganske interessant samspil mellem de to typer fad, der bakker hinanden fint op i eftersmagen. Man kan købe en flaske for omkring 1200,- kroner. For de penge får man en ganske interessant whisky. Konklusionen på denne anmeldelse af Mortlach 15 Year Old Six Kingdoms Game of Thrones er, at dette er en dram, hvor både sherry og bourbon fad viser sig frem fra sin gode side.

4/5 (1)