Cragganmore 12 Year Old – blomst og frugt whisky

Cragganmore 12 Year Old – citrusfrugter og blomster

Cragganmore 12 Year Old er en skotsk whisky på 40% Vol. Whiskyen er produceret af Cragganmore Distillery, beliggende i Ballindalloch, Banffshire i Skotland. Destilleriet ligger i Speyside regionen, og er Diageo’s repræsentant for regionen i deres serie “Classic malts of Scotland“. Whiskyen har lagret 12 år på ex-bourbon fad, og er endvidere kølefiltreret. Det er også værd at bemærke, at denne whisky udgør basis bestandelen i flere blended whiskyer.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #33

Anmeldelse af Cragganmore 12 Year Old

Næse:

Man opfanger straks honningsødme når man første gang dufter til denne whisky. Dette følges fint op af fine noter af frisk frugt, som æbler og melon. Det toppes af med en fornemmelse af tilstedeværelse af blomster. Når man har vænnet sig til duften, så kommer der svage nuancer af karamel fra malten, og en lille smule vanilje fra de 12 år på fadet. Honningsødmen, karamellen og vaniljen kan godt lede tankerne hen på mørk sukker. Man mærker ikke de 40% vol. alkohol i næsen.

Cragganmore 12 Year Old

Cragganmore 12 Year Old

Palette:

Modsat i duften, så er det første man smager en tydelig bitterhed, der godt kan stamme fra fadet. Dette efterfølges hurtigt af honningsødmen, man også havde i næsen. Smagen er præget af blomster og lyng. Smagen er også tydeligt præget at de friske frugter som æble og melon. Man fornemmer også en smule syrlighed som man kender fra citrusfrugter. Hvis man forsigtigt tilsætter et par dråber vand til denne alkoholsvage whisky, så kan smagen minde lidt om den man kender fra frugt-the.

Afslutning:

Der er en relativ kort eftersmag på Cragganmore 12 Year Old. Afslutningen er først præget af en let bitterhed, der også er til stede i smagen. Samtidig fornemmer man også en form for syrlighed, som man kender fra citrusfrugter. Kombinationen af bitterhed og syre kan god lede tankerne hen på appelsin- eller citronskræl. Slutteligt tørrer munden lidt ud. Destilleriet skriver “Smoky maltiness on the finish” på kassen, men det mener jeg ikke er til stede. I stedet fornemmer man egetræet fra fadet, som måske godt kan forveksles med nogle af kendetegnene fra røg.

Hvad siger producenten:

“Ballindalloch, on the banks of the legendary salmon river, is for many the home of the definitive Speyside Single Malt Scotch Whisky. Hugely complex, rich with layers of flavour and a whiff of smoke in the finish.”

Konklusion:

Denne whisky er utrolig nem at drikke. Den er ikke specielt kompleks eller avanceret, men stadig fint afbalanceret. På trods af denne umiddelbare simpelhed, så har den stadig noget at byde på. Som repræsentant for Diageo’s “Classic Malts of Scotland”, så viser den fint citrusfrugtnoterne og sødmen frem, der kendetegner Speyside regionen. Man kan købe en flaske for omkring 350,- kroner, hvilket jeg mener er lidt for dyrt. Er man heldig at finde den på tilbud, så kan man få den til omkring 250,- kroner, hvilket er et mere rimeligt niveau. Konklusionen på denne anmeldelse af Cragganmore 12 Year Old er at, det er fin introduktion til Speyside whisky, men kun hvis man kan finde den på tilbud.

3/5 (1)