Oban Little Bay – en whisky med noter af citrusfrugt og salt

Oban Little Bay – en Highland whisky med noter af mandarin

Oban Little Bay er en whisky på 43% vol. Oban Distillery er et whisky destilleri i Skotland, som ligger i højlandet, så whiskyen er derfor en Highland single malt whisky. Oban destilleriet er ejet af Diageo. Whiskyen er lagret på genbrugte ex-bourbon fad og ex-sherry fad, som efterfølgende hældes sammen. Destilleriet skriver at whiskyen efterfølgende er modnet i de mindste fad de har. Denne whisky er kølefiltreret og uden aldersangivelse, så det er er såkaldt NAS.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #82

Anmeldelse af Oban Little Bay

Næse:

Det første man opfanger i næsen er en god duft af frugt. Det er tydeligt citrusfrugter man opfanger. Både mandariner og modne, søde appelsiner opfanges i næsen. Lidt i baggrunden opfanger man æbler og mangofrugt. Man kan svagt ane en lille tilstedeværelse af blomster. Det hele toppes af med duften af kyst og fad, hvor salt egetræ kommer fint frem. Det giver en relativt komplekst og intenst duftindtryk. Alkoholen på 43% vol er ikke tydelig i næsen,.

Oban Little Bay

Oban Little Bay

Palette:

Smagen er også præget af citrusfrugterne som mandariner og søde appelsiner. Også her ligger mango og æbler lidt i baggrunden. Man rammes også af noterne fra sherry fadet. Der er også en god maltfylde i whiskyen. Der er tydelig smag af krydderier som nelliker, som giver en lidt stærk smag, og vanilje som bløder det lidt op igen. Saltsmagen ligger som et fint strejf over hele udtrykket. Der er en god varme der spreder sig i munden fra alkoholen. Efter et par smagsprøver fremkommer en lille tone af noget som minder lidt om en røg-note, men det kan også være forkulningen fra de små fad som giver dette. Alle disse smagsindtryk fremkommer i en utrolig blød fremtoning.

Afslutning:

Der er ikke nogen lang afslutning på Oban Little Bay, men det man mærker er blødheden, og det milde udtryk, der også var i smagen. Der er smule tilstedeværelse af søde citrusfrugter og mango i eftersmagen, men ikke på samme niveau som i næsen og paletten. Slutteligt fornemmer en lille smule vanilje, og munder tørrer en smule ud, hvilket gør at salten træder tydeligere frem i munden. Saltnoterne er dog knap så tydelige, når flasken nærmer sig afslutningen, og har været åbnet i noget tid.

Hvad siger producenten:

“Little Bay’s warming richness is neatly balanced by a smoky spicy-dryness.”

Konklusion:

Dette er en utrolig blød og velbalanceret whisky. Der er et godt sammenspil mellem citrusfrugter, krydderier og salt. Det giver et godt og komplekst helhedsbillede, men stadig i en let drikkelig form. Noterne af salt nedtones dog markant, jo længere tid flasken har været åbnet. Beskrivelsen af whiskyen på destilleriets hjemmeside siger “smoky”, og det mener jeg man kun opfanger i begrænset grad. Den smule røg, der er i denne whisky, er så lille, at det kun har ringe betydning, og i hvert fald ikke noget man behøver fremhæve i beskrivelsen af drammen. Om det er røg eller påvirkning fra forkulningen i de små fad, så er det stadig godt. Flasken kan købes til omkring 400,- kroner, hvilket jeg mener at denne dram helt sikkert er værd, selvom det er en NAS whisky. Konklusionen på denne anmeldelse af Oban Little Bay er, at den nærmest er whiskyens svar på marmelade lavet af citrusfruger.

3/5 (3)