Strathisla 12 Year Old – blød speyside whisky

Strathisla 12 Year Old – hjørnestenen i Chivas Regal

Strathisla 12 Year Old er en single malt whisky på 40% Vol. Strathisla Distillery er et af Skotlands destillerier, som ligger i Speyside området. Der laves hovedsagligt whisky til brug i blended whisky på stedet. Denne whisky udgør hjørnestenen i den verdenskendte blended whisky Chivas Regal 12 Year Old. Det er er en af de eneste officielle single malt whiskyer, der udgives fra destilleriet. Destilleriet er under ejerskab Chivas Brothers, som er en del af giganten Pernod Ricard. Whiskyen har lagret 12 år på ex-sherry fad, og den er endvidere kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #121

Anmeldelse af Strathisla 12 Year Old

Næse:

Man mærker straks en god maltsødme, når man stikker næsen hen til glasset. Man dufter søde modne frugter som man kender fra modne æbler. Der også en lille snert af modne pærer. Langsomt bliver sødmen mere i retning af rosiner. Kombinationen giver en næsten sirups-agtig sødme. I baggrunden mærkes en smule kanel i aromaen. Man mærker ikke de 40% vol alkohol. På trods af det relativt lave alkoholindhold, så kan man med fordel tilsætte et par dråber vand til denne whisky. Det åbner drammen lidt op.

Strathisla 12 Year Old

Strathisla 12 Year Old

Palette:

Der er først en kraftig syrlighed, som rammer munden, når man smager på whiskyen. Det er en syrlighed, som man kan genkender fra citrusfrugter. Straks efter bliver sødmen kraftige og skubber syrligheden væk. Nu smages rosiner og tørret frugt. Man mærker lidt egetræ i smagen, men ikke meget. I baggrunden fornemmes lidt ingefær og kanel, der giver lidt bid i drammen, på trods af lav alkoholstyrke.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på denne whisky. Eftersmagen er først præget af rosin-sødme. Dette erstattes en tydelig note af træ, hvor der en form for bitterhed fra garvesyren i egetræet. Det ligger sig som et lag på kanten af tungen. Bitterhed aftager og erstattes igen af sødmen, som afslutningsvist igen bliver kraftigere, og man efterlades med en fornemmelse af rosiner og tørret abrikos i munden, efter man har drukket denne single malt whisky.

Hvad siger producenten:

A whisky produced with the love and pride of the distillery workers whose ancient traditions are expressed by the fine craftmanship whisch has existed for centuries.”

Konklusion:

Denne whisky imponerer ikke specielt. Den er til gengæld heller ikke specielt dårlig. Den er sådan lidt i midten. Man kan købe en flaske for lige under 400,- kroner. Jeg var heldig at få denne til 259,- kroner som et ja-tak tilbud i den lokale Kvickly. Den er sådan set pengene værd. Om ikke andet, så er det sjovt at lede efter genkendelighed, hvis man skulle falde over en Chivas Regal 12 Year Old igen. Det er dog værd at bemærke, at duft- og smagsindtryk forstærkes en smule, når flasken har været åbnet i nogle måneder. Drammen har godt af lidt luft, så den kan åbne lidt op, hvilket gør oplevelsen en hel del bedre. Konklusionen på denne anmeldelse af Strathisla 12 Year Old er, at den er en lidt kedelig “meter-vare”, der dog udvikler sig positivt i flasken.

3/5 (1)