Aberlour 12 Year Old – Double Cask Matured

Aberlour 12 Year Old – en let tilgængelig Speyside

Aberlour 12 Year Old er en skotsk whisky på 40% Vol. Den er fremstillet i whisky regionen Speyside af Aberlour Distillery. Destilleriet er ejet af Pernod Ricard. Jeg var heldig at finde flasken på tilbud i den lokale Kvickly til 199,- kr. Whiskyen har lagret i alt 12 år. En del af råspritten er lagret på ex-bourbon fad, og en anden del er lagret på ex-oloroso sherry fad. Slutteligt blandes disse og forener sig i nogle måneder inden det færdige produkt er klar. Whiskyen er i øvrigt kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #88

Anmeldelse af Aberlour 12 Year Old

Næse:

Der er tydelig indflydelse fra ex-oloroso fadene, når man første gang dufter til denne whisky. Man mødes af en aroma af mørk frugter, som modne blommer og druer. Man fornemmer også mørke tørrede frugter som svesker, abrikoser og rosiner i næsen. Der er en smule sødme at finde. Efter lidt tid i glasset træder der en fin nuance af egetræ og vanilje frem. Man mærker ikke alkoholen i næsen, og den fremtræder blød og rund.

Aberlour 12 Year Old

Aberlour 12 Year Old

Palette:

Paletten er, som også næsen var, præget af modne frugter som blommer og druer. Også her fornemmer man de tørrede rosiner og abrikoser. Der er lidt mere bid i alkoholen i smagen end i næsen, men jeg har ikke den bedste erfaring med at nedvande, da den let bliver for tynd. Også uden vand kan den godt virke lidt tynd i smagen. Efter et par nip af glasset fremkommer lidt stærke krydderier, som kanel og peber. Man kan svagt ane lidt frisk ingefær og vanilje.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på whiskyen. Eftersmagen har en svag nuance af de tørrede frugter, hvor særligt rosiner skiller sig ud. Der er en en let sødme i munden, som langsomt drejer over i lidt stærkere krydderier. Som i paletten fornemmer man lidt ingefær. Inden smagen klinger helt af, kommer der lidt vanilje, og en smag som minder lidt om mælkechokolade.

Hvad siger producenten:

“The 12 year-old expression is a fine example of how the distinctively crisp, citrus character of Aberlour’s raw spirit is deftly softened by double cask maturation. Traditional Oak and seasoned Sherry butts are both used to great effect, as the mellowed spirits within are combined to deliver a subtly balanced flavour.”

Konklusion:

Dette er en glimrende dram. Den er blid og blød, og fremtræder meget indbydende. Hvis man er ny til at drikke whisky, så kan man sagtens starte her. Med en pris på omkring 300,- kroner, og en gang imellem helt ned til 200,- kroner, så skræmmer prisen heller ikke nogen væk. Dette er en whisky man kan sidde og drikke en hel aften, uden det bliver for voldsomt. Den er bare tilpas nem at drikke, og så smager den fint, uden at stille for store krav til koncentrationen, når der ledes efter aroma og smag. Konklusionen på denne anmeldelse af Aberlour 12 Year Old er, at det er en glimrende “value for money” whisky.

3/5 (3)