Ailsa Bay – første udgivelse

Ailsa Bay – nyt destilleri fra Lowland

Ailsa Bay er en skotsk whisky på 48,9% Vol. Whiskyen er den første fra det nye Ailsa Bay Distillery i Lowland regionen i Skotland. Der er ingen aldersangivelse på flasken, så det er en såkaldt NAS whisky. Whiskyen er lagret på flere typer fad. En del lagres på Hudson Baby Bourbon fad på 25-100 liter i 6 til 9 måneder. En anden del lagres på traditionelle 200 liters ex-bourbon fad. Spritten hældes herefter i virgin oak, first fill og genbrugte amerikanske egetræs fad. De tre fadtyper mixes efter nogle års lagring, inden den hældes på flasker. Whiskyen er desuden ikke kølefiltreret og har 21 PPM fenol indhold.  Denne sample købte jeg på whiskymessen 2019.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #66

Anmeldelse af Ailsa Bay

Næse:

Man dufter straks røg i denne whisky. Det er en lidt “tør røg”, som minder lidt om aske. Efter lidt tid i glasset fremkommer en tydelig sødme fra modne frugter. Dette påvirker også duften fra røgen som bliver mere blød og rund. I baggrunden fornemmer man en smule egetræ fra de små fad. Man mærker ikke umiddelbart den høje alkoholprocent på 48,9% vol i næsen.

Ailsa Bay - Sample

Ailsa Bay – Sample

Palette:

Igen er røgen dominerende. Det er ikke den tørre aske-røg man først fornemmede i duften. Det er en mere en smag af brændt gummi. Man mærker frugtsødmen tydeligere i paletten end man gjorde i næsen. Her smages søde æbler. Alkoholen er meget mere markant i smagen end i aromaen. Man kan med fordel tilsætte et par dråber vand. Det lukker op for en fin snert af egetræ, og man mærker lidt karamel i baggrunden.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne dram. Den er også præget af røg. Igen er det den lidt tørreaske-røg man stiftede bekendtskab med første gang man hilste på whiskyen. Egetræ er mere markant i eftersmagen. Langsomt tørrer rungen ud, og man sidder tilbage med en fornemmelse af mint på tungespidsen.

Hvad siger producenten:

“Flavour meandering between smoke, fruit and creamy toffee, this extra maturation period has developed deeper toasty oak notes with every sip.”

Konklusion:

Det er en ganske fornuftig dram. Whiskyen har ikke den store kompleksitet, men kan man lide rød, så har den trods alt lidt at tilbyde. Man kan købe en flaske for lige under 700,- kroner. Sammenligner man med andre røgede skotske whiskyer i det prisleje, så kan denne, efter min mening, ikke stille meget op. Jeg mener, man er bedre tjent ved at købe whisky fra Ardbeg Distillery eller Laphroaig Distillery. Når det er sagt, så er whiskyen interessant, da det er den første fra destilleriet, og der er plads til forbedring. Konklusionen på denne anmeldelse af Ailsa Bay er, at den er for dyr, i forhold til det man får for sine penge.

3/5 (1)