Arran Amarone Cask Finish – Single Malt Scotch Whisky

Arran Amarone Cask Finish – Afsluttet på ex-vin fad

Arran Amarone Cask Finish er en whisky på 50% Vol. Whiskyen kommer fra det skotske destilleri Lochranza Distillery, der er beliggende på Isle of Arran. Whiskyen har først lagret på traditionelle ex-bourbon fad. Efterfølgende har den fået en afslutning på ex-vin fad, der tidligere har indeholdt italiensk Amarone vin. Det vides ikke hvor længe denne lagring har varet, da aftapningen kommer uden aldersangivelse. Whiskyen er fremstillet uden kunstige farvestoffer og uden brug af kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #334

Anmeldelse af Arran Amarone Cask Finish

Næse:

Der duftes først alkohol når glasset kommer op til næsen. Spritten er dog hurtigt væk og mærkes ikke yderligere. Der duftes nu søde modne bær. Der er en tydeligt aroma fra modne solbær, tranebær og søde kirsebær. Langsomt følges op med lidt modne æbler, der gradvist kommer en anelse mere frem. En let syrlig note fra umodne frugter mærkes i baggrunden. Sammen med sødmen giver det næsen et let vinøst udtryk. Når drammen har stået i glasset i nogle minutter, så dukker lidt egetræ og vanilje op.

Arran Amarone Cask Finish

Arran Amarone Cask Finish

Palette:

Syrligheden fra umodne frugter rammer munden som det første. Der følges hurtigt op med stærke krydderier, som peber og chili. Sammen med alkoholen giver det et kraftigt første indtryk af denne Island whisky. Peber og alkoholen aftager hurtigt, og syrligheden kommer igen frem. Der smages umoden ananas, og grønne æbler. Sødmen kommer gradvist mere og mere frem i smagen, for til sidst at dominere. Der smages nu sødmefulde modne solbær og kirsebær. Momentvis opfanges lidt vanilje og marcipan i smagen.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på drammen. Sødmen dominerer først, men aftager hurtigt. Der kommer efterfølgende mere bitterhed frem i smagen. Sammen med lidt vanilje og egetræ minder det om smagen fra marcipan. Momentvis opfanges lidt chili og sort peber. Munden tørrer hurtigt ud, og man sidder tilbage med lidt sødme i munden, mens alkoholen giver varme i munden og svælget.

Hvad siger producenten:

After initially maturing in traditional oak casks over a number of years, The Arran Single Malt in this bottling was ‘finished’ in a selection of Amarone wine casks. The wine casks used in this bottling were sourced from an artisan producer of Amarone wine in the Veneto region of Italy.”

Konklusion:

Dette er en nogenlunde whisky. Kan man lide whisky modnet på ex-vin fad, så er dette et godt bud på en fornuftig whisky. Man får kendte noter af sødmefulde bær, og en anelse syrlighed, der giver en fornemmelse, man også finder i eksempelvis rødvin. Whiskyen har ikke en voldsom kompleksitet, men giver dog stadig en fornuftig oplevelse. Det mærkes at det er en ung whisky. Man kan købe en flaske for lige under 500,- kroner. For de penge får man en whisky på 50% vol, der er fremstillet uden brug af kølefiltrering og uden kunstig farve. Konklusionen på denne anmeldelse af Arran Amarone Cask Finish er, at det er fin hverdagsdram, hvis man kan lide whisky fra ex-vin fad, eller som introduktions-dram til kategorien.

3/5 (1)