Bowmore 15 Year Old – Darkest

Bowmore 15 Year Old – Sherry cask finished

Bowmore 15 Year Old er en whisky på 43% Vol. Bowmore Distillery er et af Skotlands destillerier på øen Islay. Bowmore destilleriet er under ejerskab af Suntory Holdings Limited. Whiskyen er “double matured”. hvor den først har modnet 12 år på ex-bourbon fad, hvorefter den har fået en afslutning på 3 år i ex-oloroso sherry fad. Whiskyen er dermed 15 år gammel, som det også fremgår af indpakningen. Aftapningen er desuden kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #227

Anmeldelse af Bowmore 15 Year Old

Næse:

Røg rammer næsen som det første, når der duftes til glasset. Det er ikke en tung røg, som man kender det fra andre destillerier på Islay. Det er en let røg, der minder om den man kender, fra når naboen har tændt et bål i haven. Dette opfølges hurtigt af sødme fra tørrede frugter. Der duftes rosiner og dadler. Kombinationen minder om sød pibetobak. Men lidt tid i glasset kommer noter af mælkechokolade og vanilje frem. Der anes en snert maritim note, der giver et lidt mineralsk udtryk. Man mærker ikke alkoholen på duften.

Bowmore 15 Year Old - Miniature

Bowmore 15 Year Old – Miniature

Palette:

Man smager straks sødme fra rosiner og dadler. Ligeledes smages sødme fra modne appelsiner, der bliver mere og mere tydelig, efterhånden som man nipper til drammen. Der anes lejlighedsvis også en lidt skarpere citrus i baggrunden, som minder mere om citron. Efter at have smagt drammen nogle gange smages også søde mørke kirsebær. Ligeledes kommer vanilje og mælkechokolade mere frem. Der mærkes lidt peber og kanel på tungen. Det mineralske udtryk, som også var at finde i næsen, giver en fornemmelse af salt på læber og tunge. Det hele pakkes ind i en fin note af røg. De 43% vol alkohol er heller ikke at mærke her.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne skotske whisky. Man sidder stadig med sødmen fra rosiner og dadler i munden. De søde appelsiner er stadig tydelige, men aftager langsomt, mens en lidt bitter note af appelsin-skal toner frem. Peber og kanel er tydeligere i afslutningen, og giver lidt prikken i munden. Vanilje, karamel og mælkechokolade bliver tydeligere, samtidig med at røgen har lagt sig som et fint lag i munden. Man efterlades med en følelse af sød pibetobak og gammel læder i munden, mens man sidder med lidt varme i mund og svælg.

Hvad siger producenten:

“Matured first in bourbon barrels then Oloroso casks, there’s no finer example of a sherry cask finish than our 15 Year Old. It’s the final three years spent in Oloroso sherry casks that gives Bowmore 15 Year Old the rich, deep colour and robust warming finish.”

Konklusion:

Dette er en god whisky, der virkelig falder i min smag. Der er røg, sødme, frugt, vanilje og god kompleksitet i drammen. Man kan købe en flaske for lige over 500,- kroner. Kan man lide den klassiske whisky Lagavulin 16 Year Old, så er denne whisky lige sagen. På mange områder er de to Islay single malt whiskyer i direkte konkurrence. Det gælder både i det generelle udtryk i duft, smag og eftersmag, men også i alder og prisleje. Kan man lide røg, sherry og en dram, der stiller lidt krav til nyderen, så er dette et sikkert valg. Konklusionen på denne anmeldelse af Bowmore 15 Year Old Darkest er, at det er en whisky, som klarer sig godt på alle parametre.

4/5 (1)