Braunstein Cask Edition e:10 – sherry og speyside

Braunstein Cask Edition e:10 – tørret frugt på flaske (reklame)

Braunstein Cask Edition e:10 er en dansk whisky på 59% Vol. Whiskyen er produceret af Braunstein Distillery på Sjælland. Whiskyen er lagret på et genbrugt Speyside hogshead fad, hvor i der tidligere både har lagret Oloroso sherry og Speyside Single Malt Whisky. Flasken kommer uden aldersangivelse, og er desuden ikke kølefiltreret. Jeg var heldig, at få denne sample sponsoreret på whiskymessen 2019, da jeg besøgte Braunsteins stand. Destilleriets mand i standen mente, at det var deres bedste whisky nogensinde. Den 1. december 2018 er der frigivet i alt 300 flasker ved cask strength styrke.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #213

Anmeldelse af Braunstein Cask Edition e:10

Næse:

Man fornemmer straks en god sødme fra glasset, når man dufter til denne dram. Man kan dufte noter af mørk tørret frugt, som rosiner, svesker og abrikoser. Der er tydelig alkohol-note i næsen fra de 59% vol, og whiskyen kan med fordel nedvandes en smule. Det lukker op for de lidt finere nuancer. Der fremkommer lidt egetræ og vanilje i aromaen, der giver et næsten chokolade-agtigt udtryk. Man mærker en lille smule syrlighed efter længere tid i glasset.

Braunstein Cask Edition e:10 - Sample

Braunstein Cask Edition e:10 – Sample

Palette:

Smagen er også præget af de mørke og tørrede frugtnoter. Igen er rosiner og abrikoser tydelige, og det tilfører en god sødme. Dette fortrænges dog hurtigt af en mørk og let bitter smag, som nærmest minder mest om den, man kender fra kaffe. Efter et par nip af drammen fremkommer også her en smag af mørk chokolade, som også var at finde i næsen. Alkoholen er kraftig, og et par dråber vand nedtoner det fint.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på drammen. Eftersmagen er præget af bitterheden fra den mørke chokolade, og den tydelige kaffesmag, som også var at finde i paletten. Langsomt vender sødmen tilbage, og man formemmer igen de mørke tørrede frugter i whiskyen. Oplevelsen sluttes af med et lille strejf af vanilje, inden munden endelig tørrer en smule ud. Med sidder tilbage med en let bitter og syrlig fornemmelse på tungen, samt noget varme fra alkoholen.

Hvad siger producenten:

“En fint balanceret, blød og kompleks whisky, lagret på et refill speyside hogshead fad, fra et af de aller ældste fra whiskylageret.”

Konklusion:

Der er ingen tvivl om at dette er en god whisky. Den har en del at byde på både i næse, palette og afslutning. Man kan købe en flaske med 50 cl. for 1850,- kroner. Velvidende at whiskyen er produceret af et dansk mikro-destilleri, med begrænset produktion, så er det altså stadig en høj pris for en halv liter whisky. Er man til dansk whisky i den øverste del af kvalitets-spektret, så kan denne dram godt anbefales, hvis man har tegnebogen i orden. Har man derimod et lidt mere begrænset budget, så bør man nok se andre steder hen. Konklusionen på denne anmeldelse af Braunstein Cask Edition e:10 er, at den hører til i den absolutte elite af danske whisky aftapninger, men det får man også lov at betale for.

4/5 (1)