Ardbeg Uigeadail – The Ultimate

Ardbeg Uigeadail – en virkelig god dram fra Islay

Ardbeg Uigeadail er en skotsk whisky på 54,2% Vol. Ardbeg Distillery er et af Skotlands destillerier beliggende på Islay, så denne whisky er en Islay single malt whisky. Destilleriet er ejet af Louis Vuitton Moët Hennessy. Whiskyen har lagret på first fill og genbrugte ex-bourbon samt ex-oloroso fad. Ardbeg Uigeadail er ikke kølefiltreret, og den er endvidere en NAS whisky uden aldersangivelse. Den navnkundige Jim Murray kaldte den “World Whisky of the Year” i Whisky Bible 2009.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #176

Anmeldelse af Ardbeg Uigeadail

Næse:

Det første man fanger i næsen er intens røg, som er så klassisk for Islay whisky. Jeg fik et par dråber på fingrene, da jeg hældte glasset op. Der udviklede sig en tydelig duft af bål på fingrene, nærmest som når man har siddet en hel aften og lavet snobrød. Når man først trænger igennem røgen opfanger man noter af frugt og sherry. Man får også en fornemmelse af sød pibetobak når man har duftet lidt til denne whisky. Man får også en tydelig tilstedeværelse af de voldsomme 54,2% vol. alkohol. Man kan med fordel nedvande whiskyen lidt. Det udløser nye noter af vanilje og nødder.

Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Uigeadail

Palette:

Denne whisky har en kraftig og intens smag, der selvfølgelig er præget af røg. På trods af røgen, smager man tydeligt tørret frugt som rosiner samt sherry. Man fornemmer også tilstedeværelsen af lakrids. Paletten fremtræder med en lidt olie-agtig fremtoning, men stadig en form for tørhed fra tønderne, der er brugt til lagringen. Det hele underbygges af en tydelig sødme og rundhed i udtrykket. Disse smagsnuancer kommer også bedst til udtryk, ved at nedvande whiskyen en lille smule.

Afslutning:

Eftersmagen i denne whisky er lang og kraftig, røg er bærende i udtrykket. Også i afslutningen er en kraftig sødme, som også gav sig til kende i smagen. Endvidere fremtræder der noter af lakridsrod, og man fornemmer en tilstedeværelse af kalk, som minder lidt om fornemmelsen af, at slikke på et stykke kridt. Dette mineralske udtryk aftager en anelse, når flasken har været åbnet noget tid. De tørre frugter er også tydelige i eftersmagen. Kombinationen af ovenstående leder næsten tankerne hen på en god frugt-the tilsat lidt sukker.

Hvad siger producenten:

“Pronounced ‘Oog-a-dal’, it’s a special vatting that marries Ardbeg’s traditional deep, smoky notes with luscious, raisiny tones of old ex-Sherry casks. Ardbeg Uigeadail was voted by the 120,000+ strong Ardbeg Committee as their favourite Ardbeg.”

Konklusion:

Denne whisky er god! Det er en røg-bombe af de helt store, men den er mere end det. Den har en fin kompleksitet, med mange fine nuancer. Kombinationen af røg, pibetobak, sherry, tørret frugt, lakrids og god sødme er simpelthen fremragende. Den gode næse, fulgt op af en imponerende smag, samt en lang eftersmag virker bare utroligt tiltalende. Det giver en god balance, og drammen fremtræder behagelig – særligt når man tilsætter lidt vand, for at fjerne det værste brænd fra alkoholen. Prisen på omkring 600,- kroner kan virke lige i overkanten for en NAS whisky, men jeg mener personligt den er pengene værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Ardbeg Uigeadail er, at dette er en super god whisky, som man skylder sig selv at prøve.

4.5/5 (2)