Laphroaig PX Cask – Triple Matured

Laphroaig PX Cask – trippel modnet sherry whisky med røg

Laphroaig PX Cask er en whisky på 48% vol. Laphroaig Distillery er et af de skotske destillerier på Islay, så whiskyen er derfor en Islay single malt whisky. Destilleriet er ejet af Beam Suntory. Whiskyen er trippel modnet. Først er den modnet på ex-bourbon fad. Herefter foregår modningen på quarter cask fad, og slutteligt, som navnet antyder, er den lagret på Pedro Ximenez (PX) sherry fad. Whiskyen er ikke kølefiltreret og er uden aldersangivelse.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #159

Anmeldelse af Laphroaig PX Cask

Næse:

Intens røg! Duften er tydeligt præget af røg, når man første gang stikker næsen i denne whisky. Det er den typiske medicinske fornemmelse af røg, der er klassisk for Laphroaig whisky. Når det kraftige røg-slør har lagt sig, og næsen vender sig til det, så fremkommer en god sødme og fylde fra Pedro Ximenez (PX) fadet. Det giver noter af sød frugt og karamel. I baggrunden kan man svagt fornemme en lille tilstedeværelse af noget som minder om lakrids. Når flasken har været åbnet i nogle måneder, minder duften lidt om den man kender fra plaster til at putte på et sår. De 48% vol. alkohol er ikke markant på nogen måde i denne Islay whisky.

Laphroaig PX Cask

Laphroaig PX Cask

Palette:

Smagen er i sagens natur også præget af kraftig røg i starten. Røgen erstattes dog hurtigt af sødme som fra moden frugt. Indflydelsen fra sherryen fadet er også tydeligt. Der er også klar påvirkning fra egetræet, der kan give et lidt tørt indtryk i whiskyen. Den lille snert af lakrids, der var i næsen, er mere markant i smagen. Det hele toppes af med fine tone af peber og vanilje. Kombinationen af disse smagsindtryk giver et generelt fyldigt indtryk i munden. Paletten er heller ikke præget af den relativt høje alkohol procent.

Afslutning:

Der er en god og lang eftersmag på denne whisky. Også eftersmagen er i starten præget af røg. Det erstattes efterhånden af indflydelsen fra fadene. I starten er der god sødme og frugt fra sherryen. Dette går stille og roligt over i en tørhed fra egetræet. Lakridsen på tungen er mere tydelig i afslutningen end den var i både duften og smagen. Denne tørre fornemmelse og smagen af lakrids kan lede tankerne hen på den fornemmelse man har, når man tygger i et stykke lakridsrod.

Hvad siger producenten:

“The first maturation of this special expression is in ex-bourbon barrels, followed by transfer to quarter casks. The third maturation is in large European oak ‘PX’ casks, which originally contained rare Pedro Ximénez sherry. The result is a complex Laphroaig, with the character of each type of barrel detectable in the final flavours, including a gentle but unmistakeable sweetness.”

Konklusion:

Laphroaig PX Cask er en god whisky. Den giver en spændende og relativt kompleks oplevelse, hvor man både kommer igennem røg, sherry-sødme, krydderier og lakrids. Den er helt klar værd at stifte bekendtskab med. Man kan købe en flaske på en liter for lige omkring 700,- kroner. Det syntes jeg er en ret høj pris for en whisky uden aldersangivelse. Man kan få mange gode whiskyer når man vil smide dette beløb i en flaske. Den sælges også i lufthavne, hvor man kan være heldig at finde den til omkring 500,- kroner, hvilket er et mere fornuftigt niveau. Konklusionen på denne anmeldelse af Laphroaig PX Cask er, at det er en god whisky, og med lufthavnspriser får man virkelig valuta for pengene.

4/5 (1)