Mortlach 26 Year Old – 2019 Special Releases

Mortlach 26 Year Old – Rare by Nature (reklame)

Mortlach 26 Year Old er en skotsk whisky på 53.3% Vol. Flasken er del i Diageo’s serie “Rare by Nature”, som er udgaven af deres “2019 Special Releases Collection“. Whiskyen er produceret på Mortlach Distillery, som er et af destillerierne i Speyside regionen. Whiskyen har lagret på ny-forkullede first fill ex-PX og ex-Oloroso fad, og har modnet i 26 år på disse. Der er kun sendt 3.883 nummererede flasker på markedet af denne udgivelse. Som de andre flasker, i denne Limited Edition serie, er den aftappet ved Cask Strenght. Jeg har fået denne sample sponsoreret til anmeldelse her på bloggen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #126

Anmeldelse af Mortlach 26 Year Old

Næse:

Man rammes med det samme af en tydelig duft af frisk pibetobak. Der mærkes også en tydelig sødme fra starten. Efter nogle minutter i glasset fremkommer tydelig duft af tørrede frugter, hvor dadler og rosiner er mest markant. Man mærker ikke de 53.3% vol i næsen. Lidt vand lukker dog op for yderligere interessante aromaer. Nu duftes modne æbler og en smule kanel, så man nærmest tænker på æbletærte. Efter lang tid i glasset fornemmes svagt lidt nødder, og moden appelsin. Kombinationen af ovenstående aromaer, leder tankerne hen i retning af en gammel lædersofa, når man dufter til denne Speyside single malt whisky.

Mortlach 26 Year Old 2019 Special Releases - Sample

Mortlach 26 Year Old 2019 Special Releases – Sample

Palette:

Paletten er også tydeligt præget af frisk pibetobak, som også næsen var det. Det er faktisk lige ved, at man også smager røgen fra tobakken. Også i smagen tænkes på gammelt læder. Efter et par nip til drammen, så smager man tydelige noter af mørk chokolade og vanilje. Som i duften, så er smagen af tørret frugt tydelig. Igen er det dadler og rosiner, som træder frem. Selvom drammen fremtræder blød, så fremhæver et par dråber vand de søde, tørrede frugter, og nedtoner fadstyrken en anelse. Ligeledes fremhæver vandet også smagen af egetræ. Der kommer en smag af mørke kirsebær frem, efter vandet er tilsat.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på whiskyen. Man sidder med en “mørk” fornemmelse i munden. Igen er dadler og rosiner markante. Ligeledes fornemmes mørk chokolade, som også har en smule bitterhed. Der mærkes lidt mint på tungen, og der er en smule prikken fra lidt stæk ingefær. Dette forsvinder dog relativt hurtigt. Efter nogle minutter fremkommer en tydelig smag af moden appelsin. Hele oplevelsen aftager langsomt i en smag af mørk karamel, med en snert af sød lakrids i baggrunden. Man efterlades med en god varme fra alkoholen, og en følelse af pibetobak i munden.

Hvad siger producenten:

Rich & bold, a small batch of ‘ The Beast of Dufftown’ matured in first-fill Pedro Ximenez/Oloroso-seasoned casks”

Konklusion:

Her har vi fat i et mesterværk af en whisky. Der er simpelthen så meget tyngde og kompleksitet i drammen, og man kan sidde med et glas, og bare dufte og nippe til den i meget lang tid. Man bliver bare ikke træt af, at lede efter nye indtryk. Er man til friske, lette og frugtige whiskyer, så skal man ikke drikke denne. Er man til mørke, tunge og komplekse dramme, så er dette en perle. Kan man finde en af de 3883 flasker, så koster den omkring 13.000,- kroner. Det er et prisleje jeg aldrig kommer i nærheden af, så denne sample sponsoreret til anmeldelse, har givet mig muligheden for, at smage en whisky i dette niveau. Jeg vil tro, at de fleste flasker bliver købt hjem til diverse samlinger, desværre uden nogensinde at blive smagt. Konklusionen på denne anmeldelse af Mortlach 26 Year Old er, at det bliver svært at finde bedre whisky-oplevelse, og at jeg som en af de få, der kommer til at smage den, også nærmest er “Rare by Nature”.

5/5 (1)