Lagavulin 12 Year Old – 2019 Special Releases

Lagavulin 12 Year Old – Rare by Nature (reklame)

Lagavulin 12 Year Old er en skotsk whisky på 56.5% Vol. Flasken er del i Diageo’s serie “Rare by Nature”, som er udgaven af deres “2019 Special Releases“. Whiskyen er fremstillet af Lagavulin Distillery, som ligger på øen Islay. Råspritten er brændt i 2006 og 2007, og har lagret i mindst 12 år på genbrugte amerikanske ex-bourbon fad. Som de andre flasker i denne serie, er whiskyen udgivet ved fuld fadstyrke. 60.762 flasker er sat til salg på verdensplan. Jeg har fået denne sample som et sponsorat til anmeldelse her på bloggen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #127

Anmeldelse af Lagavulin 12 Year Old

Næse:

Røg er det første som kommer frem fra glasset, når næsen sættes til. Det er den typiske og kendte medicinske røg, som nærmest er blevet synonym for Islay single malt whisky. Man fornemmer, at der er en del alkohol i drammen, uden den dog på nogen måde fremtræder sprittet. Lidt vand åbner op for noget maltsødme. Efter nogle minutter i glasset, kommer langsomt men sikkert mere og mere vanilje frem i aromaen. Der er et strejf af maritimt udtryk, med mineraler og en smule tang. Ud over røgen, så forekommer whiskyen nærmest fin, ren og næsten “spinkel” i sit duftudtryk.

Lagavulin 12 Year Old 2019 Special Releases - Sample

Lagavulin 12 Year Old 2019 Special Releases – Sample

Palette:

Der er tydelig styrke i spritten i paletten, og lidt vand kan med fordel tilsættes, for at sænke alkoholprocenten en anelse. Igen er røgen mest markant i smagen. Når man lige har tilvænnet sig til røgen, så mærker man en god maltsødme på tungen. Også i smagen, er de maritime nuancer tydelige. Igen er det mineralsk, næsten kalk-agtig, i smagen, og der er en en let-saltet følelse på læberne. Efter et par nip til drammen bliver smagen af vanilje og mælkechokolade tydeligere. Der kommer efterhånden en smule grønne æbler, og en let syrlighed, frem fra baggrunden.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne single malt whisky. I starten er røgen meget markant. Dette aftager en smule, og vanilje og mælkechokolade kommer frem. Efter lidt tid fornemmes en let syrlighed, som næsten virker citrus-agtig. Ligeledes kigger de friske grønne æbler også frem. Eftersmagen er også præget af det maritime udtryk, med kalk-agtig og saltet fornemmelse i munden og på læberne. Man efterlades med god varme i mund og svælg fra alkoholen, og munden tørrer langsomt ud, mens røgen stadig er til stede.

Hvad siger producenten:

Powerful & peaty, the king of Islay, a small batch of Lagavulin matured in refill American oak casks”

Konklusion:

Dette er en ganske fornuftig dram. Det er en typisk Islay whisky, hvor man får masser af røg og maritime noter. Selvom den er barsk i røg og alkoholstyrke, så virker den stadig næsten ren, fin og let i sit udtryk. Den mangler nok lidt af den tyngde og fylde, som den kendte Lagavulin 16 Year Old er i besiddelse af. Man kan købe en flaske for omkring 1000,- kroner. For de penge får man en flaske fra “Special Releases Collection 2019”, og en fornuftig oplevelse. Personligt ville jeg dog hellere bruge sådan et beløb, på to flasker af den gamle klassiske kending fra destilleriet. Konklusionen på denne anmeldelse af Lagavulin 12 Year Old er, at det er en god whisky, men jeg foretrækker den gamle “Classic Malt of Scotland“, som i den grad ikke er “Rare by Nature”.

3.5/5 (2)