Petrified banana – SMWS 1.242

Glenfarclas 2013 7 Year Old – SMWS 1.242

Petrified banana SMWS 1.242 er en whisky på 60,6% Vol. Den kommer fra det skotske destilleri Glenfarclas Distillery i Speyside området. Whiskyen er sat til salg af den uafhængige aftapper The Scotch Malt Whisky Society. Først har den på lagret i fem år på et enkelt ex-bourbon fad, hvorefter den er flyttet til et first fill ex-PX sherry fad af spansk egetræ. Denne single cask aftapning er flasket ved fuld fadstyrke efter 7 år. Spiritten er destilleret den 26/2-2013. Whiskyen er fremstillet uden farvestoffer, og uden brug af kølefiltrering. Der er udgivet 146 flasker i dette outturn.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #329

Anmeldelse af SMWS 1.242

Næse:

Næsen mødes først af mørke tørrede frugter som rosiner og svesker. Der fælges op med lidt krydderier som nelliker og muskatnød. Langsomt kommer lidt sødmefulde appelsiner frem i glasset. Når man har smagt på drammen kommer lidt vanilje og karamel også frem. Kombinationen leder tankerne i retning af en dåse ny-åbnet æbletobak. Man fornemmer alkoholen i næsen, men den fremtræder ikke sprittet.

Petrified banana 1.242 - Sample

Petrified banana 1.242 – Sample

Palette:

Krydderier er det første som rammer munden. Ganske som i duften smages også nelliker og muskatnød. Der mærkes desuden stærk kanel på tungen, som sammen med de 60,6% Vol alkohol giver et kraftfuld første indtryk. Lidt vand kan tilsættes for at give plads til andre nuancer. Med lidt vand bliver der plads til tørrede rosiner og svesker. Ligeledes kommer lidt sødmefulde appelsiner også frem, og er en del tydeligere i smagen end i duften. Efter et par nip til denne Speyside whisky, kommer vanilje og karamel gradvist mere og mere frem. Der fornemmes lidt brændt sukker i baggrunden.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Eftersmagen er præget af vanilje, karamel og brændt sukker. Efterhånden som det aftager kommer de modne appelsiner igen frem. Der anes en let bitter note på tungen, der sammen med lidt kanel, tørrer munden en anelse ud. Efterhånden som man kommer igennem glasset, kommer en note af overmodne bananer frem i eftersmagen. Der mærkes varme i mund og svælg, mens man efterlades med et minde om tørrede mørke frugter.

Hvad siger producenten:

“The nose showed an initial creamy spice quality. Things like warm gingerbread, heather honey, cloves and orange oils were all noted by the Panel. Then winter spices, dark fruit chutneys and pomegranatemolasses. Deep, luxurious and inviting. With water it evolved towards sweet banana bread, hot cross buns, fruit cordials and golden sultanas studded in a sticky malt loaf. The neat palate was immensely syrupy and mature for the age. Lots of dark fruit teas, plums stewed in old calvados and orange liqueur. Banana baked with brown sugar. Reduction brought date molasses, treacle on soda bread, flower honey, rose water and liquorice. Matured in a bourbon hogshead for five years before being transferred to a first fill Spanish oak PX hogshead.”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky. Kan man lide whisky med indflydelse fra både ex-bourbon og ex-sherry fad, så er dette et godt bud på en god whisky. Der er fine nuancer af både vanilje, karamel, mørke frugter, sødmefulde appelsiner og stærke krydderier. Det giver en ganske kompleks oplevelse, på trods af de kun 7 års modning. Hvis man er medlem af The Scotch Malt Whisky Society kan man købe en flaske for 775,- kroner. Fpr de penge får man en 7 års whisky, der er aftappet ved cask strength, uden brug af kølefiltrering og uden kunstig farve. Alle er faktorer, som er med til, at give et løft til drammen, og måske retfærdiggøre den relativt høje pris. Konklusionen på denne anmeldelse af Glenfarclas 2013 7 Year Old, SMWS 1.242, Petrified banana er, at vi her har fat i en ung whisky, hvor indflydelsen fra både ex-bourbon og ex-sherry fadet kommer fint frem.

3/5 (1)