Stauning RØG October 2018 – røget med tørv og lyng

Stauning RØG, October 2018 – Heather og Peated i ægteskab

Stauning RØG, October 2018 er en whisky på 49,6% Vol. Whiskyen kommer fra det danske destilleri Stauning Whisky Distillery. Whiskyen er flasket i oktober 2018 og destilleret i 2014. Der er flasket cirka 850 stykker. Den blev sat til salg for 895,- kr, og sendt på markedet den 31. oktober 2018 klokken 13.00 på webshoppen. Det lykkedes mig at få en flaske både på min PC og min mobiltelefon. Stauning RØG er en sammenblanding af 2 andre af deres røgede whiskyer. Stauning Peated har lagret 4 år på first fill Maker’s Mark ex-bourbon fad. Stauning Heather har lagret på 200 liters first fill ex-bourbon fad, og slutteligt et års finish på first fill ex-sherry fad, hvad ikke normalt gøres med denne. Whiskyen er ikke kølefiltreret og er uden aldersangivelse. Flasken er åbnet den 10. december 2018 sammen med min søn – på hans 18 års fødselsdag.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #178

Anmeldelse af Stauning RØG, October 2018

Næse:

Det giver næsten sig selv at næsen er præget af kraftig røg. Ikke den tunge røg, som er kendt fra en del Islay single malt whisky, men en derimod en lettere røg. En røg som man kender fra et nystartet bål. Når man komme igennem den tydelig duft af røg, så fornemmer man svagt en tilstedeværelse af frisk tobak og jord. Endvidere kan man faktisk fornemme træ i næsen, selvom den ikke har lagret længe. Det giver en snært af vanilje i duften. De 49,6% vol. virker ikke overvældende, men whiskyen kan dog med fordel tilsættes et par dråber vand.

Stauning RØG, October 2018

Stauning RØG, October 2018

Palette:

Smagen er naturligvis også præget af røg. Det er nærmest en lidt sødlig røg. Man opfanger først smagsnuancer af noget som minder af afbrændt gummi. Dette erstattes dog hurtigt af lidt lettere smagsnuancer af tobak og tørret frugt. I baggrunden fornemmes lidt vanilje og chokolade. Efter et par mundfulde af denne dram fornemmer man svagt lidt tørt lakrids i paletten, hvilket giver en fornemmelse, som man kender det fra lakridsrod. Alkoholen er ikke dominerende på nogen måder,

Afslutning:

Der er en mellemlang afslutning på whiskyen, og den er også præget af røg. I eftersmagen fornemmer man en relativt stor sødme, som ikke var lige så dominerende i hverken næse eller paletten. Det giver en lidt voluminøs afslutning, på en ellers ret let smagsoplevelse. Sødmen kan næsten grænse til det overdrevne efter et par mundfulde. Efterhånden som sødmen og eftersmagen klinger lidt af, så tørrer munden lidt ud, og lette noter af vanilje fremkommer. Det giver en fornemmelse af lidt fugtig kælder i munden.

Hvad siger producenten:

“Stauning RØG er vores forsøg på at fange essencen af vestjylland i flydende form og komme det på flaske. Røg er et ægteskab mellem Heather og Peat. Vi ville have den kraftige, våde og jordagtige røg fra tørven blandet med den lettere, sødere, krydrede og bål-duftende røg fra lyngen. Sammen danner de en kompleks røget whisky, som vi synes fanger dufte og indtryk fra den vestjyske hede.”

Konklusion:

Selvom dette er en kraftigt røget whisky, så er det generelle indtryk faktisk ganske let. Kun eftersmagen giver lidt tyngde til denne dram. Det giver egentlig et yderst fornuftigt samlet indtryk. Man får så også lov til at betale 895,- kroner kroner foroplevelsen, hvilket er en del for en halv liter whisky uden aldersangivelse. Her ville pengene strække noget længer hvis man valgte whisky fra et af de skotske destillerier. Jeg har for sjov forsøgt at hælde lidt Stauning Heather sammen med Stauning Peated 7th Edition. Resultatet blev faktisk bedre end denne officielle aftapning bestående af de to. Konklusionen på denne anmeldelse af Stauning RØG er, at det som sådan er en fin whisky, men det får man i den grad også lov at betale for.
2/5 (2)