Alexander – Baltisk Porter

Alexander – lagret på egetræ og whisky

Alexander er en dansk Baltic Porter på 8,8% Vol fra Hjort Beer fra Danmark. Øllen er faktisk meget lokal, da Hjort Beer har til huse i Nørresundby, som er i mit lokalområde. Et lille ekstra twist er, at min datter går i klasse med den dreng, som øllen er opkaldt efter. Øllen er lagret på egetræ og whisky, men meldes dog ikke noget om, hvilken whisky det drejer sig om. Den er brygget med en IBU (bitterhed) på 30 og EBC (farve) på 55 og en OG (Original Gravity) på 1084. Hjort Beer er et kontraktbryggeri, så øllen brygges på Randers Bryghus, der også er kendt for deres øl med whisky. Øllen vandt sølv ved Barcelona Beer Challenge i 2019.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #92

Anmeldelse af Alexander

Næse:

Man dufter med det samme, at der er brugt mørke typer af malt i denne øl. Det giver en fin og let sødme i øllen, uden det bliver for voldsomt. I baggrunden kommer langsomt noter af karamel og mørk chokolade frem. et er svært at finde noget egetræ og whisky i næsen. Ligeledes fornemmer man heller ikke humlen og de, trods alt høje, 8,8% vol. alkohol.

Alexander

Alexander

Palette:

Paletten er også præget af den mørke malt. Smagen af chokolade er en del tydeligere i smagen, end den var i næsen, og er den umiddelbart dominerende smag. Efter et par mundfulde smages en snert af vanilje, som godt kan komme fra egetræet, der er benyttet under produktion af øllen. Det høje alkoholniveau giver en fin varm fornemmelse i øllen, og bakker smagen godt op. Whisky og humle er heller ikke umiddelbart at finde i smagen, der tydeligt er båret af malt og sødme. Der en smule “tørhed” i smagen.

Afslutning:

Der er en god lang afslutning på øllen. Maltsødmen lægger sig som et fint lag i munden. Langsomt men sikker fremkommer en smule bitterhed på kanten af tungen. Dette kan både skyldes humle, men også tanninerne fra egetræet kan være medvirkende. For første gang kigger fornemmelsen af whiskyen en smule frem. Man sidder med en fonemmelse i munden, som når man har drukket en whisky, hvor munden slutteligt tørrer en smule ud. Sammen med en rest af vanilje, giver det en let note af lakridsrod.

Hvad siger producenten:

““Alexander” har en skøn balance mellem maltsødmen, de lette brændte noter og den europæiske humle. Øllen komplementeres behageligt af den runde lakrids og noter af vanilje. En lagring på egetræ og whisky understøtter varmen fra alkoholen og øllets kompleksitet.”

Konklusion:

Dette er en ganske god øl. Der er god duft, smag og eftersmag, der tydeligt er påvirket af de mørke malt typer, der er brugt i brygningen. Som det fremgår på etiketten, så er der brugt whisky og egetræ i produktionen. Egetræ er den mest markante af de to, og whiskyen kigger kun en smule frem til sidst. Jeg kunne godt have brugt lidt mere, men det er ikke noget som trækker ned, da det jo er en øl, og ikke en whisky.

Den “tørhed”, som var at finde en snert af i smagen, dækker den kraftige sødme dog godt for i smagsbilledet. Som håndbrygger har jeg haft god succes med afskallet malt, for at fjerne et “melet” eller “tørt” udtryk. Fadlagring er også en god måde at reducere problemet på, og det var måske nærliggende i dette tilfælde, når der nu flirtes med den del i øllen i forvejen. Jeg tror også nogle år på lager i flasken vil klæde den godt. Noget jeg selv har haft stor succes med i mine hjemmebryg. Man kan købe øllen for lige under 50,- kroner og det er den bestemt værd. Konklusionen på anmeldelsen af Alexander er, at det er en baltisk porter i den gode afdeling.