Ardor Danish Oak – Isle of Fionia Single Malt Whisky

Ardor Danish Oak – dansk whisky på dansk egetræ

Ardor Danish Oak er en dansk whisky på 46% Vol. Whiskyen er fra  Nyborg Destilleri. Denne økologiske whisky består af to fad, som har lagret cirka 6-7 år på first-fill ex-bourbon fad fra Jack Daniel’s Distillery. Endvidere består den af et fad, som har lagret på et genbrugt Caroni ex-rom fad i 4-5 år. Herefter er den hældt på nye virgin fad lavet af dansk egetræ fra Erholm Gods og er blevet boostet. Da disse fad giver en kraftig indflydelse på whiskyen, er den slutteligt igen hældt på first fill Woodford Reserve ex-bourbon fad. Whiskyen er ikke kølefiltreret og uden aldersangivelse. Som man kan regne ud, er den dog minimum fem år gammel. I anledning af “Black Friday” den 23-11-2018 blev 12 flasker sat til salg, i et såkaldt pre-sale, til 600,- kroner. Den normale prissætning for flasken er 895,- kroner. Jeg var heldig at sikre mig en af 12 billige flasker. Da flasken kom med posten var der endvidere en gratis billet til et besøg på destilleriet. Jeg har fået flaske #925 af 954 i alt fra Batch nummer 167.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #57

Anmeldelse af Ardor Danish Oak

Næse:

Man dufter med det samme friske frugter, når man stikker næsen i glasset første gang. Det er et duftindtryk af modne pærer og røde æbler. Der er en tydelig maltsødme over whiskyen. Efter et par minutter i glasset fremkommer en tydelig tilstedeværelse af egetræ, som efterhånden overtager aromaen i større og større grad. Man mærker ikke umiddelbart de 46% vol. alkohol i næsen. Den har et generelt ret blødt udtryk, hvor man i baggrunden opfanger en lille smule syrlighed, som kan lede tankerne lidt hen på pibetobak.

Ardor Danish Oak

Ardor Danish Oak

Palette:

Det første man smager er en virkelig kraftig syrlighed, der nærmest efterlader nyderen med et indtryk, som har man bidt i en umoden citrusfrugt. Når smagsløgene er kommet sig over det første syre-chok, så åbnes der op fra andre smags-nuancer. Nu smager man de modne pærer og æbler man også havde i duften. Det er tydeligt at whiskyen har ligget på helt nye fad. Det tilfører noget stærkt krydderi til whiskyen, hvor noter af peber og kanel fornemmes på tungen. Alkoholstyrken formår ikke at gøre sig bemærket igennem de resterende smagsindtryk.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Afslutningen er præget af de samme noter af frisk tobak, som man også fandt i duften. Man kan også her tydeligt mærke tilstedeværelsen af de nye danske egetræsfad. Det giver syrligheden som også var i smagen. Dette erstattes efter et par slurke med bitterhed, der afslutningsvist tørrer munden lidt ud. Det hele toppes af med en god frugtsødme og snert af vanilje, som en gang imellem har det lidt svært med at trænge igennem syrlighed og bitterhed.

Hvad siger producenten:

“Ardor Danish Oak er en smuk økologisk whisky, som er blevet boostet på fade af dansk eg. De egetræsfade, som er blevet brugt til Ardor Danish Oak har vi fået fremstille af egetræer fra Erholm Gods på Fyn. Ikke nok med, at egetræet giver en fantastisk smag til whiskyen, så fortæller det også en historie om, hvordan denne whiskys rejse allerede startede tilbage i slutningen af 1800-tallet, hvor et agern blev sået omkring Erholm Gods og siden voksede sig til et stort flot egetræ, som til slut blev forvandlet til vores fade.”

Konklusion:

Whiskyen er interessant. Jeg har ikke tidligere prøvet en dram med så kraftigt syrligt udtryk. Det virker nærmest overvældende første gang man smager på den, og man bliver næsten lidt skræmt. Bagved dette lidt skræmmende førstehåndsindtryk gemmer sig ellers en ganske god whisky. Den tilbyder ganske gode smagsoplevelser. Jeg kunne godt have ønsket mig at der var skruet lidt ned for syrligheden, og lidt op for de andre fine oplevelser. Det skal dog bemærkes at det nedtones en lille smule med et par dråber vand, og lidt tid i glasset. Ligeledes aftager syrligheden lidt, når flasken har været åbnet i nogle måneder. Man kan købe en flaske for 895,- kroner, og det mener jeg ikke den er værd. Der kan man trods alt få bedre flasker. Sammenlignet med andet dansk whisky, så klarer den sig dog ganske fint, og er et spændende bekendtskab. Særligt finder jeg det interessant, at den er lagret på danske fad, hvilket tilføjer en ekstra dimension til den danske whisky-verden. Konklusionen på denne anmeldelse af Ardor Danish Oak er, at det er en spændende dansk whisky, som har noget nyt at byde på til de danske udgivelser.

4/5 (2)