Glasgow 1770 Peated Single Malt – Release No. 1

Glasgow 1770 Peated Single Malt – den første røgede

Glasgow 1770 Peated Single Malt er en skotsk whisky på 46% Vol. Whiskyen er den første røgede whisky, der er udgivet fra Glasgow Distillery. Destilleriet er et af Skotlands destillerier i Lowland området. Whiskyen lagres først på first-fill ex-sherry fad, inden den afsluttes på virgin fad. Det fremgår af flasken, at den har 50 PPM. Whiskyen kommer uden aldersangivelse. Den er desuden ikke kølefiltreret, og der er ej heller tilsat farve. Den frigives på markedet i slutningen af september 2019.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #304

Anmeldelse af Glasgow 1770 Peated Single Malt

Næse:

Man dufter modne bær som det første, når næsen kommer hen til glasset. Der duftes kirsebær, solbær og skovbær. Et let strejf af røg følger med, men det ligger meget tilbagetrukket i duftindtrykket. Det er ikke en tydelig og markant røg, som man kender det fra Islay Single Malt whisky. Når drammen har stået nogle minutter kommer en duft af blomster frem. Fra baggrunden kommer ligeledes en let syrlig og bitter note, der minder om revet skal fra en appelsin. Alkoholen er ikke at mærke i duften.

Glasgow 1770 Peated Single Malt

Glasgow 1770 Peated Single Malt

Palette:

Røgen er mere tydelig i smagen, end den er i duften, og kommer som det første, når whiskyen kommer ind i munden. Der følges op med noter af blomster og honningsødme. Langsomt kommer de solmodne kirsebær og solbær også frem i smagen. Ligeledes fornemmes appelsin skal i baggrunden. Efter et par nip til drammen kommer smagen af egetræ frem, og tilføjer en smule bitterhed på tungen. Der mærkes kortvarigt lidt stærk sort peber på tungen. De 46% Vol. alkohol er tydeligere i smagen end i duften, men drammen fremtræder ikke sprittet.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på whiskyen. Røg fornemmes stadig som et fint tyndt lag i munden. Smag af egetræ og vanilje er en del tydeligere i eftersmagen. Smagen fra modne kirsebær og solbær aftager hurtigt. Der kommer herefter lidt smag af tørrede abrikoser frem. Der opleves stadig lejlighedsvist lidt prikken på tungen fra sort peber. Man efterlades med en smag af noget mørk sukker, og lidt bitterhed fra umodne hasselnødder.

Hvad siger producenten:

“Matured in first fill ex-sherry casks and finished in virgin oak, 1770 Peated is a sublime and sophisticated smoky single malt, with hints of flamed orange zest and rich caramel toffee leading to various dark earthy fruits. The finish is long and smooth with lingering notes of macadamia and spice.”

Konklusion:

Dette er en ganske fornuftig whisky, uden den på nogen måde er prangende. Der er fine nuancer af modne bær, røg og egetræ. Kombinationen virker ganske godt, og dækker meget godt for oplevelsen af, at vi faktisk har med en meget ung whisky at gøre. Man kan købe en flaske på 50 cl. for lige under 500,- kroner. Der kan købes meget god whisky for under 500,- kroner, og så endda i en større flaske. Ud fra den betragtning, så er det mest interessante ved denne aftapning, at det er den første røgede udgivelse fra et af de nye skotske destillerier. Det bliver spændende at følge udviklingen i destilleriet aftapninger, for startstedet er i hvert fald hæderligt. Konklusionen på denne anmeldelse af Glasgow 1770 Peated Single Malt er, at det er godt første forsøg på, at lave en røget Lowland Single Malt Whisky.

3/5 (1)