Tullamore Dew – den bedste i den irske kaffe

Tullamore Dew – en billig irsk whiskey

Tullamore Dew er en irisk whiskey på 43% Vol. Denne whiskey er flasket på Tullamore Distiillery, beliggende i County Offaly i Irland, og det er ejet af William Grant & Sons. Whiskeyen produceres dog i virkeligheden på New Midleton Distillery, som også destillerer blandt andet Jameson Whiskey. Whiskeyen er lagret i genbrugte fad, ex-bourbon fad og ex-sherry fad. Whiskeyen er uden aldersanvisning og ikke kølefilreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #2

Anmeldelse af Tullamore Dew

Næse:

Det første man aner, når man stikker sin næse i Tullamore Dew, er duften af frugt, karamel og sødme, med en smule malt, og en anelse citrus. Whiskeyen forekommer ikke kraftig eller fyldig i duften. Man kan vel nærmere sige at duften virker lidt neutral, grænsende til det kedelige. Det er ikke en dram man behøver at snuse til flere gange for at få alle noterne med – det er denne whiskey simpelthen ikke kompleks nok til.

Tullamore Dew

Tullamore Dew

Palette:

Paletten for Tullamore Dew forekommer let krydret, med et strejf af vanilje og honning, samt en fornemmelse af frisk frugt. Når man har taget et par mundfulde fremkommer nærmest en smag af kanel. Den er utrolig let at drikke, og den generer eller udfordrer ikke smagsløgene på nogen måde. Om det er godt eller skidt, må være op til den enkelte. Den forekommer utrolig blød og rund i smagen.

Afslutning:

Der fremkommer tydelige noter af karamel, med en snært af tørret frugt. Endvidere er der, som også i paletten, vanilje smag og en kraftig sødme i afslutningen på Tullamore Dew. Smagsoplevelsen er dog hurtigt overstået, og man står kun tilbage med en indre varme, hvilket jo sagtens kan have sin berettigelse på en kold vinterdag. Også på eftersmagen er denne whiskey meget afdæmpet, blød og rund.

Hvad siger producenten:

“Triple distilled and patiently aged in a combination of ex-bourbon and sherry casks, this original blended Irish whiskey is known the world over for its smooth and gentle complexity.”

Konklusion:

Konklusionen på denne anmeldelse er at Tullamore Dew som sådan er en nogenlunde blended irsk whiskey. Denne udgave er flasket på 43% Vol. Den forefindes dog også i en aftapning på 40% Vol. Whiskeyen udemærker sig ved at være i den billige ende af spektret, med en pris under 200,- kr. Der er ikke aldersmærkning på flasken (NAS), hvilket også giver udslag i smagen. Whiskeyen mangler noget smag af egetræsfad, hvilket tilfører mere kompleksitet i smagsoplevelsen. Jeg vil ikke anbefale Tullamore Dew som en dram, man sidder og nyder som den er. Hvis man gør, så kan den eksempelvis nydes på is, hvor man i det tilfælde mere kan sammenligne den med en long-drink, end en egentlig dram. Tullamore Dew egner sig til gengæld fabelagtigt til at smide i irsk kaffe. Her kommer vanilje og karamel noterne samt den tydelige sødme virkelig til sin ret, når det blandes med brun farin, kaffe og fløde!

2.5/5 (8)