Benromach Peat Smoke – Sherry Cask Matured

Benromach Peat Smoke – fra first fill ex-sherry fad

Benromach Peat Smoke Sherry Cask Matured er en skotsk whisky på 59,9% Vol. Whiskyen er fremstillet på Benromach Distillery, som er et af Skotlands destillerier i Speyside distriktet. det fremgår af etiketten at råpritten er destilleret i 2010, og senere aftappet i 2018. Flasken kommer dog uden aldersangivelse, men den er altså mindst 7 år gammel. Den har modnet alle aråene i first fill ex-sherry hogshead fad. Whiskyen er aftappet ved fuld fadstyrke i 6500 eksemplarer. Den er endvidere flasket uden kunstig farve, og der er ikke brugt kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #405

Anmeldelse af Benromach Peat Smoke Sherry Cask Matured

Næse:

Man dufter straks tørrede abrikoser og rosiner, når glasset kommer til næsen. Der følges op med en sødmefuld duft fra syltede ferskner og ananas, som dem man finder på dåse. En let duft af røg kommer gradvist en anelse frem fra baggrunden, og minder lidt om røget kød fra grillen om sommeren. Duften af mynte mærkes med mellemrum, for hurtigt at forsvinde, og så komme frem igen senere. Efter at have smagt på drammen duftes også lidt valnødder og egetræ, mens vanilje og karamel også kommer frem. Alkoholen mærkes i næsen, men den virker ikke sprittet. Et par dråber vand trækker sødmen mere frem i glasset.

Benromach Peat Smoke Sherry Cask Matured - Sample

Benromach Peat Smoke Sherry Cask Matured – Sample

Palette:

De 59,9% vol alkohol, i denne cask strength aftapning, er en del tydeligere i smagen end i duften. Lidt vand tager biddet ud af alkoholen, og giver plads til andre smagsnuancer. Røgen er mere fremtrædende i smagen. Igen er det en fornemmelse af røget kød fra grillen. Sødmen fra dåse-ananas og syltede ferskner er tydelig. Smagen fra tørrede abrikoser og rosiner kommer hurtigt efter, og bliver efterhånden mest dominerende i smagen. I baggrunden anes mælkechokolade og vanilje, mens mynte momentvis kigger frem på tungespidsen.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne whisky. De tørrede abrikoser og rosiner har lagt et fint lag af sødme i mundhulen. Sammen med de tropiske frugter virker det næsten som honningsødme. Der mærkes nu lidt stærke sorte peberkorn på tungen. Egetræ, vanilje og karamel er mere tydelige hen imod slutningen. Der opstår en let bitter note, imens smagen af valnødder kommer frem, Man efterlades med et tørt minde om grillet kød i munden, mens alkoholen giver lidt varme.

Hvad siger producenten:

This seriously smoky expression is made with heavily peated Scottish barley and matured in first fill sherry hogsheads.”

Konklusion:

Dette er en ganske fornuftig whisky. Kan man lide røget sherry whisky, med fine noter af frugt, så er dette et godt bud på det rette køb. Man kan købe en flaske for omkring 500,- kroner. For de penge får man en whisky uden kunstig farvestof, fremstillet uden brug af kølefiltrering, og aftappet ved fuld fadstyrke. Alt sammen ting, man som whisky entusiast, gerne vil høre om sin flaske. Sammenligner man med andre aftapninger i samme prisleje, så er den ganske konkurrencedygtig. Nuvel, det er måske ikke den mest komplekse whisky man kan finde, men den tilbyder stadig en gedigen oplevelse i både duft, smag og eftersmag. Konklusionen på denne anmeldelse af Benromach Peat Smoke Sherry Cask Matured er, at det er en aftapning, der på et tidspunkt i whiskyrejsen, bør komme igennem de fleste whiskysamlinger.

3/5 (1)