Dalwhinnie 30 Year Old – 2019 Special Releases

Dalwhinnie 30 Year Old – Rare by Nature (reklame)

Dalwhinnie 30 Year Old er en skotsk whisky på 54.7% Vol. Whiskyen er med i Diageo’s serie “Rare by Nature”, som er 2019 udgaven af Diageo’s “Special Releases Collection”. Whiskyen er fremstillet i 1987 og 1988 på Dalwhinnie Distillery, der er et af destillerierne i Highland området. Råspritten har modnet 30 år på genbrugte ex-hogshead fad og ex-sherry butts. Der er sendt 7.586 flasker ud på markedet. Whiskyen er aftappet ved fadstyrke. Denne sample har jeg fået sponsoret til anmeldelse her på bloggen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #128

Anmeldelse af Dalwhinnie 30 Year Old

Næse:

Man mødes straks af frugtsødme, som man kender det fra modne røde æbler. Efter nogle minutter i glasset, ændrer det sig efterhånden over i retning af honningsødme, med en snert af blomsterduft. Man kan svagt fornemme, at det er en cask strength whisky, med højt alkohol indhold, uden den dog fremtræder decideret sprittet. Med lidt vand kommer en fin note af vanilje frem. Ligeledes ændrer frugtnoterne sig mere i retning af citrusfrugt. Når man har smagt på whiskyen, mærkes efterfølgende lidt brændt egetræ i aromaen.

Dalwhinnie 30 Year Old 2019 Special Releases - Sample

Dalwhinnie 30 Year Old 2019 Special Releases – Sample

Palette:

Egetræ er langt mere markant i paletten. Igen er det brændt egetræ, som kommer frem, og det giver næsten et indtryk af let røg. Der er tydeligt stærke krydderier som peber og ingefær på tungen. Der mærkes et note af mint på tungespidsen. Alkoholen er mere tydelig i smagen, og vand kan også med fordel tilsættes her, hvilket nedtoner det lidt stærke nuancer. Der gives plads til frugtsødmen som også var i paletten. Også i smagen findes honning- og blomsternoter. Efter et par nip til drammen, så kommer vanilje og mælkechokolade frem i denne Highland whisky.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Det let brændte indtryk fra paletten hænger i starten stadig ved eftersmagen. Smagen af citrusfrugt, som også var at finde i duften, kommer fint frem i afslutningen. Der kommer langsomt lidt tørret frugt som abrikos frem. Der mærkes stadig prikken på tungen fra peber og ingefær. Efterhånden aftager smagsindtrykkene, og der gives igen plads til vanilje og lidt mælkechokolade. Munden tørrer en anelse ud til sidst, og man sidder tilbage med en varm og blød fornemmelse i munden.

Hvad siger producenten:

Extra-mature & gentle highland malt with rich flavours from over thirty years of maturation in refill hogsheads and butts”

Konklusion:

Her har vi fat i en ganske fin skotsk whisky. Der er gode duft- og smagsoplevelser at finde i drammen. Særligt finder jeg noterne af brændt egetræ interessante, i kombination med frugt- og honningsødme. Når det er sagt, så koster en flaske lige omkring 4500,- kroner, og det mener jeg ikke denne whisky er værd. I hvert fald ikke i aroma og smag. Om den er pengene værd, som del i en samling, hvor en af de 7586 flasker, står med de andre 8 flasker i serien, skal jeg ikke vurdere på. Som en flaske whisky, man har tænkt sig at drikke, så vil pengene efter min mening, være bedre brugt bedre andet sted. For samme beløb kan man købe to af hver af repræsentanterne i serien “Classic Malts of Scotland“, som Diageo også har sendt på markedet. Konklusionen på denne anmeldelse af Dalwhinnie 30 Year Old er, at den til prisen måske er bedre egnet i en “Rare by Nature” samling, end den er til at drikke.

4/5 (1)