Ardbeg Corryvreckan – The Ultimate

Ardbeg Corryvreckan – Ex-bourbon og ny fransk eg

Ardbeg Corryvreckan er en whisky på 57,1% Vol. Whiskyen er produceret af Ardbeg Distillery, der er et af de skotske destillerier på Islay. Whiskyen har primært lagret på amerikanske ex-bourbon fad. En del af whiskyen har også lagret på nye fad af fransk egetræ. Flasken kommer uden aldersangivelse, da det ikke oplyses, hvor længe den har modnet på disse fad. Whiskyen er fremstillet uden brug af kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #427

Anmeldelse af Ardbeg Corryvreckan

Næse:

Det første som kommer frem fra glasset, er en tydelig duft af røg. Det er en sødmefuld røg, som den man kender fra røget kød, som eksempelvis skinke eller bacon. Der følges op med en duft af friske krydderurter som timian og mynte. Efter nogle minutter i glasset kommer lidt karamel og vanilje en smule frem fra baggrunden. Ligeledes fremkommer også en fjern duft af søde klementiner. Når man har smagt på drammen fornemmes også en duft, der leder tankerne hen på lærredsplaster. Det fornemmes at der er høj alkoholprocent, men den forekommer ikke sprittet.

Ardbeg Corryvreckan

Ardbeg Corryvreckan

Palette:

Den sødmefulde røg fra skinke og bacon, er også det første der rammer smagsløgene. Der følges hurtigt op med en tydelig smag som minder om den man kender fra gammeldags lærredsplaster. De søde citrusfrugter er mere fremtrædende i smagen, end de var i duften på denne Islay whisky. Stærk peber og chili giver kortvarigt en let prikkende fornemmelse på tungen. Momentvis opleves lidt på læberne og lidt timian og mynte i munden. De 57,1% Vol alkohol mærkes, og vand kan tilsættes efter personlig behov.

Afslutning:

Der er en lang afslutning. De sødmefulde citrusfrugter er tydeligere nu. Ligeledes kommer en smag af karamel og vanilje nu mere frem. En let bitterhed mærkes nu på tungen, der minder om den man kender i mørk chokolade og hårdt ristet kaffe. Hele oplevelsen pakkes ind i et lag af røg. Man efterlades med et minde om grill og røget kød i munden, en let fornemmelse af salt på læberne, mens varmen breder sig i brystet.

Hvad siger producenten:

“Ardbeg Corryvreckan takes its name from the famous whirlpool that lies to the north of Islay, where only the bravest souls dare to venture. Swirling aromas and torrents of deep, peaty, peppery taste lurk beneath the surface of this beautifully balanced dram. Like the whirlpool itself, Corryvreckan is not for the faint-hearted! Awarded The World’s Best Single Malt in 2010 by the World Whiskies Awards.”

Konklusion:

Dette er en virkelig god whisky. Kan man lide røget whisky fra Islay, or fra Ardbeg i særdeleshed, så er dette et sikkert hit. Hvis man er nybegynder ud i single malt whisky, så er det ikke her man skal starte, da drammen kan virke meget voldsom i både duft og smag. Man kan købe en flaske for cirka 700,- kroner. For de penge får man en whisky, der ikke er kølefiltreret og med højt indhold af alkohol. Begge dele er med til at løfte oplevelsen, og er lige som man som whisky entusiast gerne vil have det. Konklusionen på denne anmeldelse af Ardbeg Corryvreckan er en fantastisk whisky, der lukker op for alle de noter, der forventes i en god dram fra Islay.

4/5 (1)