Glenturret Peated Edition – Highland Single Malt Scotch Whisky

Glenturret Peated Edition – brugt i Famous Grouse

Glenturret Peated Edition er en skotsk whisky på 43% vol. Spritten er brændt på Glenturret Distillery, der et af Skotlands destillerier i Highland regionen. Whiskyen er et mix mellem deres traditionelle whisky og deres kraftigt røgede whisky. En del af produktionen er angiveligt brugt i den blendede whisky Famous Grouse, men om det fortsætter, efter Edrington Group har solgt destilleriet fra, står hen i det uvisse. Der vælges 60 fad, som herefter benyttes til denne whisky. Den har lagret på ex-bourbon fad og ex-sherry fad. Whiskyen er fremstillet med kølefiltrering, og kommer uden aldersangivelse.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #152

Anmeldelse af Glenturret Peated Edition

Næse:

Næsen mødes først af en let og blød røg. Det er ikke den kraftige og markante røg, som man kender det fra meget Islay whisky, men mere en sødmefuld røg. Det minder en smule om røg fra sød pibetobak. Røgen dækker ikke over de andre aromaer i drammen. Man dufter tydeligt søde æbler og honning. Efter nogle minutter i glasset fornemmes lidt nødder i aromaen. Ligeledes kommer der vanilje frem fra baggrunden. Efter at have smagt på denne sagerne, så duftes en let syrlig citrus-note. Man mærker ikke alkohol i næsen.

Glenturret Peated Edition - Sample

Glenturret Peated Edition – Sample

Palette:

Røgen smages naturligvis med det samme. Igen er det en blød og sød røg, modsat den medicinske og bål-agtige røg, som Islay whisky er repræsentant for. Også i smagen er der fint plads til andet end røg. Der er ikke meget frugt- og honningsødme i smagen, som man kunne forvente fra næsen. Det er mere en maltsødme, som leder tankerne i retning af kage. Den lille snert citrusfrugt, der var at finde i aromaen, er langt tydeligere i smagen. Der smages grape-frugt og citron. Der mærkes en smule bitterhed i munden. Man mærker ikke de 43% vol alkohol i smagen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. I eftersmagen dominerer røgen mere end den gjorde i duft og smag. Der er tydelig sødmefuld røg i munden. Noterne af citrusfrugter er tydelige i begyndelsen, men klinger langsomt af. Det giver plads til en smag af nødder og en smule vanilje. Der mærkes lidt peber på tungen. Efterhånden bliver bitterheden mere dominerende, og munden en smule ud til sidst.

Hvad siger producenten:

“The Glenturret Peated Edition exclusively combines both our unpeated style of Glenturret spirit with our heavily peated style of spirit known as Ruadh Maor. This expression delivers definitive smoke and light spice aromas before developing into an array of maturing fruit and smouldering peat flavours on the palate.”

Konklusion:

Her har vi fat i en yderst fornuftig Highland single malt whisky. Der er god variation mellem sødme og syrlighed. Det hele toppes af med et fint diskret røgslør, som først i afslutningen bliver det dominerende udtryk. Det gør drammen til en yderst behagelig oplevelse. Det er en whisky, som man sagtens kan byde folk, som normalt ikke ville drikke røget whisky. Man kan købe en flaske for lige under 500,- kroner, og den er såmænd nok pengene værd. Er man et rigtigt “peat-head” så er der nok for lidt power i denne dram. Konklusionen på denne anmeldelse af Glenturret Peated Edition er, at er man nybegynder til røget whisky, så er dette et godt sted at starte.

3.5/5 (2)