Springbank Longrow Peated – Campbeltown Single Malt Scotch Whisky

Springbank Longrow Peated – Den røgede fra Springbank

Springbank Longrow Peated er en whisky på 46% Vol. Whiskyen er fremstillet på Springbank Distillery i Campbeltown distriktet. Whiskyen er dobbelt destilleret, inden den hældes på fad. Det udmeldes ikke hvilke fad den har modnet på, men der er spekulationer på internettet, at der både benyttes ex-bourbon, ex-sherry, ex-portvin og ex-rom fad. Det oplyses heller ikke hvor længe denne modning har foregået, da flasken kommer uden aldersangivelse. Whiskyen er fremstillet uden brug af kølefiltrering, og der er ikke tilsat farvestoffer.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #343

Anmeldelse af Springbank Longrow Peated

Næse:

En let note af røg kommer op af glasset som det første. Det er en lidt tør fornemmelse af røg, som den man kender fra grill-kul eller sod. Røgen træder hurtigt i baggrunden, og giver plads til andre nuancer. Der duftes nu lidt umodne æbler og grønne vindruer. Efterhånden kommer en duft af citrusfrugter mere frem i glasset. Når drammen har stået nogle minutter kommer lidt vanilje også frem. De 46% vol alkohol mærkes ikke i næsen.

Springbank Longrow Peated

Springbank Longrow Peated

Palette:

De grønne æbler og vindruer smages som det første. Der følges hurtigt op med tydelig smag af røg, der er kraftigere end den var i duften. Igen er det en tør røg, som findes i kul og sod. Langsomt træder røgen igen i baggrunden, hvor den hele tiden er til stede. Lidt vanilje og karamel kommer nu en anelse frem i smagen. Ligeledes kommer lidt maritime og mineralske noter. Der er lidt salt på læberne, og en fjern fornemmelse af flintesten i munden. Alkoholen er en anelse tydeligere i smagen end i duften, og vand kan tilsættes denne Campbeltown whisky efter behov.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. De grønne æbler og vindruer giver en let syrlighed, der gradvist forsvinder. Smagen af vanilje og karamel kommer tilsvarende gradvist mere frem, og giver en smule sødme i eftersmagen. Der smages stadig en tør røg. Der mærkes en anelse bitterhed på tungen, der minder om den man kender fra valnødder. Man efterlades med en fornemmelse af aske i munden og lidt salt på læberne.

Hvad siger producenten:

“Longrow Peated offers those who enjoy a heavily peated whisky the chance to enjoy a lingering smoky taste that travels through the senses like the smoke billows from a kiln.”

Konklusion:

Dette er en ganske glimrende whisky. Kan man lide røget whisky, uden det nødvendigvis behøver at være som kraftigt røget Islay whisky, så er dette et godt bud å en god whisky. Der er fin balance mellem røg, syrlighed, sødme og maritime noter. Den lever ganske fint op til forventningerne til en whisky fra Campbeltown regionen. Man kan købe en flaske for lige under 500,- kroner. Det er samme prisleje som Springbank 10 Year Old, der er den medium røgede whisky fra samme destilleri. Begge er entry level whiskyer for de to udtryk. Selvom jeg sædvanligvis foretrækker så meget røg som muligt, så er er det medium røgede udtryk en del mere komplekst. Konklusionen på denne anmeldelse af Springbank Longrow Peated er, at whiskyen er fin, men det 10 årige medium røgede familemedlem er et mulehår bedre.

4/5 (1)