Jameson Caskmates Stout Edition – lagret på ølfad

Jameson Caskmates Stout Edition – Whiskey lagret på fad fra Irsk stout

Jameson Caskmates Stout Edition er en irisk whiskey på 40% Vol. Whiskeyen er flasket på Jameson Distiillery, beliggende i Dublin i Irland, og det er under ejerskab af Pernod Ricard gruppen. Whiskeyen produceres dog i virkeligheden på New Midleton Distillery, som også destillerer blandt andet Tullamore Dew. Whiskeyen er lagret i ex-bourbon fad og ex-sherry fad. Det specielle ved denne aftapning er, at den også har lagret på Irsk stout fad, der har været brugt af Corks Franciscan Well Brewery til deres øl. Whiskeyen er uden aldersangivelse og den er kølefilreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #29

Anmeldelse af Jameson Caskmates Stout Edition

Næse:

Man opfanger straks friske frugter i duften. Det minder om friske, syrlige æbler. Dette skæmmes dog lidt af et bid fra alkohol i næsen, på trods af de kun 40% vol. Den har dog stadig en relativ blid aroma. Efter lidt tid opfanger man noter af kaffe og karamel, som man også kender fra de mørke øl. Man fornemmer en god sødme. Hele udtrykket i næsen kan lede tankerne hen på amerikansk bourbon.

Jameson Caskmates

Jameson Caskmates

Palette:

Smagen er ganske blid og blød, men man får et lille bid fra alkoholen, på trods af det lave alkoholindhold. Dette ødelægger dog ikke indtrykket. Også paletten er præget af frugtsmag, som man kender det fra grønne æbler og umodne pærer. Man fornemmer også en smule bitterhed, som måske skyldes humlen fra øllen. Når man kommer igennem de første indtryk, opfanger man også lidt chokolade og mørk sukker, der giver en god sødme til drammen.

Afslutning:

Der er en meget kort afslutning på denne whiskey, hvor man ikke sidder med nogen smagsoplevelse i længere tid. Når det så er sagt, så er den korte eftersmag også præget af frugtsmag fra æbler. Der er en let bitterhed, der lægger sig hen over det generelt blide udtryk, der ellers kendetegner Jameson Caskmates Stout Edition.

Hvad siger producenten:

“When the Jameson Master Distiller met the Master Brewer from Franciscan Wells for a drink, a plan was hatched to send a few Jameson casks to their brewery down the road for them to age their craft Irish stout. Once the stout had been bottled, the seasoned barrels were returned to Jameson and were re-filled with Jameson Whiskey. Jameson Caskmates emerged; a whiskey that retains all the smoothness of triple-distilled Jameson Original, albeit singing a different tune. The addition of stout notes including cocoa, coffee and butterscotch means that this is Jameson with a difference.”

Konklusion:

Dette er en irsk whiskey, og det er den ingen tvivl om. Den er blid og blød, hvilket gør den let at drikke. Det er en dram man kan drikke en hel aften, uden at den bliver for voldsom. Der findes en del øl, som er tilføjet whiskey, eller har lagret på whiskey fad. Det omvendte er ikke set så tit. Det er et spændende projekt, at lade whiskeyen lagre på ølfad, der tilføjer lidt bitterhed til oplevelsen. Det giver et fint modspil til det bløde og blide, der kendetegner irsk whiskey.Flasken kan købes til et sted mellem 250,- og 300,- kroner. Man kan få andre fine flasker i det prisleje, og jeg syntes måske penge er bedre brugt andet sted. Man kan være heldig at finde den på tilbud til omkring 200,- kroner for 1 liter, og så er den da bekendtskabet værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Jameson Caskmates Stout Edition, er at projektet er spændende, men prisen står ikke helt mål med resultatet.

3.5/5 (2)