Thy Whisky No. 9 – Bøg

Thy Whisky No. 9 – bøgerøget whisky fra Nordjylland

Thy Whisky No. 9 er en dansk bøgerøget whisky på 50,8% Vol. Whiskyen er produceret af Thy Whisky, men destilleret på Nordisk Brænderi. Kornet kommet fra gården Gyrup, og er mæsket på Thisted Bryghus. Alle er bosiddende i det nordlige Jylland. Whiskyen er lagret på ex-oloroso sherry fad fra december 2014 til januar 2019, hvorefter den er flasket. Der er sendt 741 flasker på markedet. Whiskyen er ikke kølefiltreret, og med lidt hovedregning kan man regne ud at den er lige over 4 år gammel. Jeg har købt denne sample på whiskymessen 2019.

Besøg: Producentens hjemmeside og destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #50

Anmeldelse af Thy Whisky No. 9

Næse:

Man opfanger først sødme fra moden frugt når man dufter til denne whisky. Der er en svag nuance af tørre frugter, og en smule mint. Efter lidt tid i glasset fremkommer en fin note af egetræ. Man opfanger en smule vanilje i baggrunden. Alkoholen er ikke specielt tydelig på trods af de 50,8% Vol. Sjovt nok bliver alkohol-aromaen en smule tydeligere lige når man tilsætter et par dråber vand. Dette erstattes dog hurtigt af, at de andre aromaer fremtræder tydeligere. Her fremkommer også en lille snert af røg. Når man har smagt på drammen, og herefter dufter igen, så kommer kanel mere frem.

Thy Whisky No. 9 - Sample

Thy Whisky No. 9 – Sample

Palette:

Alkoholen er meget markant i smagen, men dette afhjælpes med lidt vand. Paletten er præget af god malt-sødme. Der er tydelig tilstedeværelse af mørke frugter, som rosiner og abrikoser. Efter et par mundfulde træder egetræs og vaniljenoter lidt tydeligere frem. Også her kommer stærke krydderier som kanel og peber frem efter et par mundfulde, og mælkechokolade dukker op. Der er en lidt metallisk bi-smag i baggrunden, som antyder at det er en ung whisky. Røgen er kun ganske svagt til stede.

Afslutning:

Der er em medium afslutning på drammen. Den er præget af varme fra alkoholen, men er ellers ret blød i udtrykket. I eftersmagen er mælkechokoladen en del tydeligere end i paletten. De mørke frugter, som også var at finde i smagen, er også her fint at finde. Man kan mærke de stærke krydderier på tungen. Røgen fra bøgetræet er nærmes ikke at finde i eftersmagen. Vaniljen træder slutteligt tydeligt frem, inden tungen tørrer en smule ud.

Hvad siger producenten:

“Fremstillet af Propino-byg dyrket økologisk på Gyrups marker. Maltet på Mältzerei Steinbach. Brygget på Thisted Bryghus. Destilleret på Nordisk Brænderi. Lagret og tappet af Thy Whisky”

Konklusion:

Dette er som sådan en ganske fin whisky. Den rammer en fin mellemvare, hvor der ikke er noget særlig som springer i øjnene, som adskiller den væsentligt fra andre dramme. Man kan købe en flaske for omkring 1000,- kroner, og det mener jeg bestemt er for dyrt. Når man tænker på, at man køber en whisky på blot fire år, så får man for lidt valuta for pengene. Sammenligner man med andet dansk whisky i det prisleje, så klarer den sig såmænd fint nok. At dette prisleje er for højt er en hel anden snak, og pengene vil nok være bedre brugt på en skotsk whisky, hvor man kan få ret god kvalitet for 1000,- kroner. Whiskyen skal dog have et plus for at være røget med bøgetræ, som giver et ekstra lokalt islæt. Konklusionen på denne anmeldelse af Thy Whisky No. 9 Bøg er, at den klarer sig fint i forhold til dansk whisky, men den skiller sig ikke væsentligt ud fra mængden.

3/5 (1)