Ledaig 10 Year Old – røget og krydret

Ledaig 10 Year Old – røget Tobermory whisky

Ledaig 10 Year Old er en whisky på 46,3% Vol. Whiskyen er produceret af det skotske destilleri Tobermory Distillery, der er beliggende på Isle of Mull. Denne 10 års udgave er derfor en Island single malt whisky. Tobermory Distillery er ejet Distell Group Limited. Whiskyen er lagret på en kombination af ex-bourbon fad og ex-sherry fad. Whiskyen er i sagens natur 10 år gammel og endvidere ikke kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #103

Anmeldelse af Ledaig 10 Year Old

Næse:

Røg er det første som rammer næsen når man stikker næsen til glasset. Når næsen har tilpasset sig røgen, så dufter man en god frugt- og maltsødme. Det er en sødme man kender fra modne frugter som røde æbler og blommer. Efter et par mundfulde af drammen fremkommer de finere nuancer, og man finder nu lidt citrusfrugt. I baggrunden aner man vanilje og nødder. Der er en lille snert af noget som minder om mint i næsen. Alkoholen er ikke specielt markant i duften.

Ledaig 10 Year Old

Ledaig 10 Year Old

Palette:

Der er først kraftig smag fra røgen i whiskyen. Igen skal smagsløgene lige tilpasse sig til dette. Bagved røgsløret gemmer sig en fin smag af søde frugter, og citrusfrugterne gør sig også lidt bemærket. Samtidig mærker man straks stærke krydderier som peber og kanel. Efter et par mundfulde smager man lidt mint, som også viste sig i aromaen, Samtidig ændrer drammen lidt karakter, og fremstår lidt tør, med en smag af lakridsrod. Alkoholen tilfører lidt ekstra power til smagen.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på whiskyen. Eftersmagen er naturligvis også præget af røg. Dem har dog også andet at byde på. Lakridsen som fremkom i smagen, er langt tydeligere i eftersmagen. Der er stadig lidt peber og kanel at finde, og det giver en smule brænd på tungen. De 46,3% vol alkohol efterlader en god varme i munden. Man har endvidere en fornemmelse af salt på læberne. Slutteligt tørrer munden lidt ud, og man smager en smule vanilje.

Hvad siger producenten:

“For ten full years, oak wood casks lie in rest in ancient vaults. Within them, the aromatic Lochan waters marry with the peated malted barley to create a deep golden treasure that is both floral and smoky. Ledaig is one of our exquisite peated single malts, an integral part of the Tobermory family.”

Konklusion:

Dette er en fantastisk whisky. Kan man lide røget whisky, så bør man klart købe denne dram. Man får en dram, som på mange måder er kraftfuld, men i baggrunden gemmer sig mange fine nuancer. Den kan sagtens konkurrere med Islay single malt whisky, som også er kendt for det røgede udtryk. Man kan købe en flaske for omkring 300,- kroner, og den er alle pengene værd. Det er måske ikke en whisky man starter med, hvis man skal til at bevæge sig ud i whisky med røg. Har man dog først fået smag for røg, så er der god “value for money” i denne dram. Konklusionen på denne anmeldelse af Ledaig 10 Year Old er, at den klarer sig fint i konkurrence med Islay whiskyer både i pris og kvalitet.

4/5 (1)