Fadsmagning – Privat whiskyfad

Fadsmagning – Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso

Nu er tiden endelig kommet til en fadsmagning af mit private whiskyfad “Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso”. I dag den 28/7-2020 er spritten efterhånden ved at være 20 måneder gammel, og den er dermed godt og vel over halvvejs igennem lagringen. Derfor mente jeg det var på tide at få smagt på varerne, og om min kommende whisky udvikler sig i positiv retning. I anledning af sommerferien pakkede jeg kone og datter i bilen, og kørte fra Nordjylland til Troldens Bryghus nye lokaler i Kolding.

Rundvisning på Trolden Bryghus

Min datter, kone og jeg ankommer til Trolden Bryghus, eller “Trolden Destilleri og Bryghus”, som man kan se på gavlen af de fine nye bygninger i Kolding. Vi havde aftalt at mødes med Michael, der ejer bryghuset, klokken 10.00 tirsdag den 28/7-2020. Vi landende lidt før tid, men der vi kom fint ind i de nye lokaler. Man ser først af en fin butik, hvor det er muligt at købe varer fra sortimentet. Til venstre for disken åbner lokalet sig op i en stor sal, hvor der er borde og en bar for enden. Et perfekt sted at afholde smagninger. Michael kommer frem fra baglokalet og byder os velkommen. Vi går herefter igennem produktionslokalerne, hvor der er godt gang i aftapning af øl. Produktionsanlægget er det samme som fra de gamle lokaler.

 

Fadsmagning af min whisky

Vi bevæger os nu over i en lagerbygning, der ligger umiddelbart ved siden af bar og produktionshallen. Her ligger et udvalg af af diverse fad. Der findes fad med rom, fad med gin, og naturligvis mange fad med whisky. Mange af disse fad er private fad, hvor man enten ejer hele fadet, eller andele af et større fad. Nede for enden i lagerhallen er mit lille 8 liters fad stillet klar på en lille bar. Fadet har “givet sig” en anelse i den ene side, men jeg bliver forvisset om, at det er under observation, hvis det skulle blive utæt. Der bliver hevet en fadprøve op i min tønde, og nu skal jeg endelig smage min kommende single malt whisky.

Næse:

Man dufter straks tydelig påvirkning fra egetræ. Fadet har virkelig tilført meget på de cirka 20 måneder. Sødmen fra malten kommer hurtigt efter. Tørrede frugter kommer frem i aromaen, og der duftes rosiner og nødder. Alkoholen, som ikke blev målt, mærkes lidt i næsen, men er ikke sprittet på nogen måde. Et par dråber vand åbner op for noter af kaffe og mørk chokolade.

Palette:

Smagen af rosiner og nødder er det første som rammer munden. Alkoholen er tydeligere i smagen end i næsen, men som i duften smager det heller ikke sprittet. Også her åbner lidt vand op for noter af kaffe og mørk chokolade. Der mærkes lidt stærk peber på tungen. Efter et par nip til drammen fornemmes også lidt egetræ.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne whisky. Kaffe og mørk chokolade lægger sig som et fint lag i munden. Samtidig mærkes stadig lidt stærk peber på tungen. Efterhånden som dette nedtones bliver egetræ mere markant. Man efterlades med varme i mund og svælg, men tungen tørrer en smule ud.

God oplevelse hos Trolden Bryghus

Min kommende whisky tegner til at blive fantastisk god. Nu skal jeg blot have tålmodighed de sidste 16 måneder, inden den er endelig klar til aftapning, og officielt kan kaldes for en dansk single malt whisky. Der er virkelig noget at se frem til. På vej tilbage igennem produktionshallen og bar-miljøet blev jeg tilbudt en smagsprøve af Troldens peated new-make. Det sagde jeg naturligvis ja tak til. Der var tydelig genkendelig destilleri karakter fra de andre aftapninger jag har smagt. Samtidig har det fået tilført noget røg. Det kunne godt være gå hen, at blive ganske interessant, når der kommer røgede whiskyer på gaden. Måske er det endda en nyt projekt i mit lille 8 liters fad, når det engang er tømt for “Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso”. Jeg fik også købt mig en Trolden Coffee Stout på vej ud af døren, og den vil jeg nyde i aften. Min fadsmagning var en stor succes, og Trolden Bryghus og jeg ses i december 2021, så jeg kan hente mine flasker med whisky.