Bunnahabhain 25 Year Old – Islay Single Malt Scotch Whisky

Bunnahabhain 25 Year Old – ex-bourbon og ex-sherry fad

Bunnahabhain 25 Year Old er en whisky på 46,3% Vol. Den kommer fra det skotske destilleri Bunnahabhain Distillery på Islay. Whiskyen har lagret i et mix af ex-bourbon og ex-sherry fad. Den har modnet mindst 25 år på disse fad, inden den er aftappet uden brug af kølefiltrering, og uden brug af kunstige farvestoffer.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #454

Anmeldelse af Bunnahabhain 25 Year Old

Næse:

Næsen rammes først af en tydelig maltsødme. Der følges op med en let syrlighed, som man kender det fra solmodne appelsiner og modne mangofrugter. Tankerne ledes i retning af yoghurt. Langsomt, men sikkert, kommer tørrede mørke frugter gradvist mere og mere frem i duften. Der opfanges rosiner, abrikoser og svesker. I baggrunden mærkes et strejf af egetræ og hasselnødder. En let maritim note opfanges momentvis. Alkoholen er ikke tydelig i næsen på denne Islay whisky.

Bunnahabhain 25 Year Old - Sample

Bunnahabhain 25 Year Old – Sample

Palette:

De mørke tørrede frugter smages som det første. Ganske som i duften er der svesker, rosiner og abrikoser. Der følges hurtigt op med tydelig syrlighed fra citrusfrugter, der er mere syrlig i smagen and den er i duften. Den er nu mere som citrus og grapefrugt, end sød appelsin og mango. Efter et par nip til drammen kommer den maritime note mere frem, og man sidder med en fornemmelse af salt på læberne. I baggrunden opfanges lidt egetræ, der med sig har et strejf af bitterhed. Tankerne ledes i retning af nødder og mørk chokolade. De 46,3% Vol alkohol er tydeligere i smagen end i næsen, men whiskyen fremtræder ikke sprittet.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. Sødmen fra de mørke tørrede frugter har lagt sig som et fint lag i munden. Noterne fra citrusfrugter, trænger stadig fint igennem i smagen. Fornemmelsen af salt på læberne er tiltagende i eftersmagen. Lidt stærke krydderier som peber og kanel kommer en anelse frem i eftersmagen, og giver lidt prikken på tungen og varme i munden. Man efterlades med en fornemmelse af kaffe og mørk chokolade i munden, mens den gradvist tørrer mere og mere ud.

Hvad siger producenten:

“ One of the ‘super-premium’ members of our core range and another heavy hitter in the awards department, like all of our single malts, this is non-chill filtered and natural colour. With a strong sherry influence, our 25 Year Old is the perfect example of how well Bunnahabhain matures and the extent of the complex range of sweet oaky layers and nutty flavours which can be achieved by those few extra years in cask. ”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky. Kan man lide komplekse whiskyer, der kræver tid til fordybelse, så er dette et godt bud på en god dram. Man kan købe en flaske for cirka 3000,- kroner. Jeg er glad for, at have mulighed for at smage denne glimrende whisky, og ville virkelig værdsætte at følge den igennem en flaske. Desværre har jeg kun denne smagsprøve jeg har byttet mig med en kammerat, der fik et par smagsprøver på dansk whisky i bytte. Konklusionen på denne anmeldelse af Bunnahabhain 25 Year Old er, at det er en fantastisk dram, der fortjener tid til fordybelse.

4/5 (1)