Smokehead – Islay Single Malt Scotch Whisky

Smokehead – Den klassiske 43% røgbombe

Smokehead Islay Single Malt Scotch Whisky er en skotsk single malt whisky på 43% vol. Den er flasket af den uafhængige aftapper Ian Macleod Distillers. På flasken er denne whisky kategoriseret som en Islay single malt. Det betyder at den er fra et af de skotske destillerier på øen. Der har igennem en del år verseret rygter om, hvem producenten af denne whisky egentlig er. Derfor går den ofte under navnet “The Mystery Malt”. Whiskyen har lagret på ex-boubon og ex-sherry fad. Endvidere er den kølefiltreret. Flasken kommer uden aldersangivelse. Dette er den klassiske 43% vol udgivelse, som efterhånden har været sendt på markedet af flere omgange.

Besøg: Producentens hjemmeside

Anmeldelse #222

Anmeldelse af Smokehead

Næse:

Røg rammer næsen som det første. Det er en skarp og meget intens fornemmelse af røg, som man kender det fra når man har sat ild i lidt fugtigt træ. Når lugtesansen har tilpasset sig røgen kommer andre nuancer frem. Der fremkommer sødme fra næsten overmoden frugt, hvor de lige er ved at blive dårlige. Bagved ligger en fin og let note af citrusfrugt, der minder lidt citron. Der er en snert af maritim note over aromaen. Man mærker ikke alkoholen i næsen.

Smokehead

Smokehead

Palette:

Ganske som i duften, er røgen også først yderst dominerende i smagen, ganske som Islay whisky er kendt for. Også her er det kraftig røg, som man kender fra brændende fugtigt træ. Når man har tilvænnet sig røgen, kommer en smag af let-sødlige tørrede frugter frem. Samtidig bliver en note af citrusfrugter mere og mere tydelig, jo flere nip man tager af whiskyen. Ligeledes bliver egetræ og vanilje mere markant, jo mere der smages på drammen. Der ligger en let-saltet maritim note over hele udtrykket. Man mærker heller ikke de 43% vol alkohol i næsen.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på whiskyen. Syrligheden fra citrusfrugten er tydelig i begyndelsen. Den aftager hurtigt, og modne og tørrede frugter tager en smule over. Der smages lidt dadler og overmodne æbler. En smag af vanilje og mælkechokolade kommer mere frem. Man efterlades med en tørhed i munden, og et minde om røg og egetræ.

Hvad siger producenten:

“Alluringly leftfield, enticingly off kilter, Smokehead is custom built for outsiders who will happily walk across fields of burning peat to find something real, something authentic, something unusual. Something that fits them perfectly. Salty and seaweedy, peppery and peaty, smoky and sweet, Smokehead is definitely that. And defiantly not for everyone.”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky. Har man en forkærlighed for røg, så er dette et godt bud på en god whisky. Kan man lide dybde og kompleksitet, så skal man kigge andre steder hen. Dette var faktisk nøjagtigt den dram, som fik vækket min interesse for whisky. Det resulterede som bekendt i whiskyblog.dk, og en efterhånden omsiggribende hobby. Man kan købe en flaske for mellem 350,- og 400,- kroner. For de penge får man en røget whisky, uden aldersangivelse og fra et ukendt destilleri. Selvom røgen er den bærende kraft, så er den stadig let at drikke. Konklusionen på denne anmeldelse af Smokehead er, at det er en whisky, som lever højt på røg, og ikke meget andet.

3/5 (1)