Mortlach 21 Year Old – 2020 Special Releases

Mortlach 21 Year Old – Rare by Nature (reklame)

Mortlach 21 Year Old er en skotsk whisky på 56.9% Vol. Flasken er med i Diageo’s “2020 Special Releases” serie, med tilnavnet “Rare by Nature”. Whiskyen er lavet af Mortlach Distillery, der ligger i Speyside området. Råspritten er produceret i 1999. Whiskyen har fået en afslutning på både ex-PX og ex-Oloroso fad. Lagringen har taget mindst 21 år, inden den senere er aftappet ved cask strength. Der er kun sendt 7692 flasker på markedet af denne udgivelse. Jeg har fået denne sample sponsoreret til anmeldelse her på bloggen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #238

Anmeldelse af Mortlach 21 Year Old

Næse:

Man dufter først mørke tørrede frugter. Der er tydeligt rosiner og figner. Der mærkes hurtigt mynte i næsen, som dog igen aftager en anelse, og efterfølgende ligger mere diskret i baggrunden. Langsomt kommer lettere nuancer frem i glasset. Der duftes nu sødmefuld citrusfrugt som appelsin og mandarin. Man mærker ikke alkoholen i næsen. Hvis man tilsætter lidt vand bliver sødmen og citrusnoterne en del tydeligere, mens lidt røde bær dukker op. Samtidig kommer en snert af vanilje og egetræ frem i aromaen.

Mortlach 21 Year Old 2020 Special Releases - Sample

Mortlach 21 Year Old 2020 Special Releases – Sample

Palette:

Alkoholen i denne cask strength aftapning er mere markant i smagen end den er i duften. Man kan med fordel nedvande en anelse. Også her er det de tørrede frugter som dominerer i begyndelsen. Der smages rosiner, figner og abrikoser. Smagen fra egetræet i fadene er tydeligere i smagen, og giver en let bitter note på tungen, Samtidig smages lidt appelsin og mandarin. Kombinationen leder tankerne i retning af revet citrus-skal. Der mærkes momentvis lidt stærk peber og kanel midt på tungen, og en anelse mynte på tungespidsen.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne Speyside whisky. Sødmen ligger som et fint lag i hele munden, og der smages rosiner og abrikoser. Peber og kanel tager først til i styrke, for herefter at aftage en anelse, hvorefter mynte kommer mere frem. Noterne af citrus er næsten helt væk i eftersmagen, og kan kun anes ganske svagt. Lidt vanilje og egetræ mærkes i baggrunden. Man efterlades med den kødfulde fornemmelse i munden, som Mortlach whisky er kendt for, mens varmen fra alkoholen mærkes i mund og brystkasse.

Hvad siger producenten:

This Mortlach was matured for rich distillery character in small batches then carefully finished in Pedro Ximenez and Oloroso-seasoned casks to build yet more levels of aroma and taste. At once smooth, sweet and savoury, the many-layered outcome mirrors the complexity of the mysterious Mortlach 2.81 distillation itself.”

Konklusion:

Der skal ikke være tvivl om, at dette er en god whisky, der virkelig har noget at tilbyde. Der er god kompleksitet og interessante noter i både duft smag og eftersmag. Hvis man er heldig at få fingre i en af de kun 7692 flasker, så skal man slippe lige over 6000,- kroner for den. Det er mindst dobbelt så meget som andre aftapninger med denne alder. Om denne aftapning er dobbelt så god, så den højere pris kan retfærdiggøres, må være op til den enkelte af afgøre. Jeg ville aldrig selv give så mange penge for en flaske. Derfor er jeg utrolig glad for, at have fået denne sample sponsoreret, og dermed mulighed for at smage denne sublime aftapning. Konklusionen på denne anmeldelse af Mortlach 21 Year Old 2020 Special Releases er, at det desværre er de færreste, der kommer til at smage denne gode whisky, og jeg er derfor nærmest selv blevet “Rare by Nature“.

 

4/5 (1)