Black Donald – Wicked Tales of Scotland

Black Donald – Barrel Aged Imperial Stout

Black Donald er en fadlagret Imperial Stout på 11% vol. Øllen er brygget af Amager Bryghus, der som navnet antyder er beliggende på Amager. På etiketten er anført “Heavy Peat Whisky Barrel Aged Imperial Stout”, hvilket tyder på, at den har ligget på fad fra kraftigt røget whisky. Ligeledes står anført at den har lagret på disse fad i 8 måneder. Øllen er med i en serie af fadlagrede udgivelser som bryghuset kalder “Wicked Tales of Scotland“, der er sendt på markedet den 2. februar 2019. Denne øl er fra Batch #1797.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #315

Anmeldelse af Black Donald

Næse:

Det første som rammer næsen er den tydelige mørk-ristede malt. Der er en let brændt aroma tilstede, som måske kommer fra lagringen i de gamle whiskyfad, der tidligere har indeholdt røget whisky. Efterhånden bliver sødmen tydeligere. Det er sødmen fra malten som er kraftigst. Bagved fremkommer langsomt en smule duft af kaffe og kakao. Man mærker ikke den høje alkoholprocent på 11% vol i duften. Ligeledes er der heller ikke noget humle at spore.

Black Donald

Black Donald

Palette:

Paletten er også præget af den sorte malt, som er brugt i brygget. Som i næsen er den tydelige malt-sødme kraftig. Efter et par mundfulde gives der langsomt plads til andre smagsindtryk. Her smages kaffe og en smule chokolade. Efterhånden bliver smagsprofilen lidt mere bitter, og sødmen træder lidt i baggrunden. En smule vanilje, og en snert af egetræ, er at spore, når man har siddet med øllen i noget tid. Alkoholen forekommer heller ikke tydeligt i smagen. Hele udtrykket virker generelt blødt og afbalanceret.

Afslutning:

Der er en god lang eftersmag på denne øl fra Amager Bryghus. Der opbygges nærmest et lag af sødme i mundhulen. Samtidig bliver smagen af chokolade tydeligere og tydeligere. Der er et lille spor af vanilje at finde i afslutningen. Efter lidt tid ændrer eftersmagen karakter, og kommer til at minde mere om lakrids. Munden tørrer langsomt ud, og man mærker en smule bitterhed på tungen. Den samme bitterhed som godt kan være at finde i noget whisky. Alkoholen gør heller ikke her sig bemærket.

Hvad siger producenten:

“Now first of all, don’t get things mixed up: Black Donald was here way before that other Donald. And Black Donald is not involved in race or politics. Black Donald is all about plain evil, because he is himself the Devil – plain and simple. “

Konklusion

Dette er en fantastisk god øl. Der er god kompleksitet, og en fantastisk udvikling i oplevelsen, efterhånden som man sidder med sin øl i glasset. Ligeledes er det en øl, hvor man faktisk godt kan fornemme, at den har ligget på gamle whiskyfad. Nu har den jo også ligget i , for en øl, imponerende 8 måneder. I andre fadlagrede øl er det ofte svært at finde tydelige tegn på tiden i tønderne. Man kan købe øllen for 60,- kroner, og det er den bestemt værd. Det er en øl som fortjener lang tid i glasset, hvor den virkelig åbner op, og giver en god oplevelse. Konklusionen på denne anmeldelse af Black Donald er, at det er en god øl, hvor man tydeligt mærker den lange fadlagring.