Glenfarclas 105 – Cask Strength

Glenfarclas 105 – Ex-sherry og ex-bourbon fad

Glenfarclas 105 er en skotsk whisky på 60% Vol. Whiskyen er produceret af Glenfarclas Distillery, der er et af de skotske destillerier i Speyside regionen. Destilleriet er under privat ejerskab af familie-foretagenet J. & G. Grant. Whiskyen er lagret på en kombination af ex-sherry og ex-bourbon fad. Whiskyen er opkaldt efter det britiske 105 proof, der henviser til alkoholprocenten. Whiskyen kommer uden aldersangivelse og er desuden ikke kølefiltreret. Den har vundet flere internationale priser.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #419

Anmeldelse af Glenfarclas 105

Næse:

Sødme fra modne frugter rammer frugter rammer næsen som det første. Der duftes røde æbler og blommer. Efter lidt tid i glasset ændrer sødmen karakter til at blive mere som syltede frugter, som man kender det fra desserter. Gradvist kommer rosiner og dadler mere og mere frem fra baggrunden. Der fornemmes et strejf af egetræ. Momentvis opleves lidt nelliker og kanel i duften. Alkoholen mærkes i næsen, og den kan forekomme en anelse sprittet. Dette kan justeres med et par dråber vand.

Glenfarclas 105

Glenfarclas 105

Palette:

De tørrede frugter er tydeligere i smagen, end de er i duften. Der smages rosiner og svesker som det første. Der følges hurtigt op med et brænd fra alkoholen, og man kan med fordel tilsætte en smule vand. Med vandet tilsat komme smagen at modne røde æbler en anelse frem. Der mærkes stærk kanel og sort peber på tungen. Efter et par nip af denne Speyside whisky kommer lidt mælkechokolade momentvis frem.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Sødmen fra rosiner og dadler ligger som et tyndt lag i munden og svælget. Stærk kanel og sort peber mærkes stadig på tungen, og dette aftager langsomt. En svag bitterhed fornemmes i baggrunden, og tankerne ledes i retning af chokolade og kaffe. Varmen fra alkoholen mærkes i mundhulen, mens man efterlades med et minde om rosiner i munden.

Hvad siger producenten:

“A great whisky holding all the flavours of all the Glenfarclas in one glass. Don’t be affraid of the strength and order a 210, if you dare! The smootheness makes the 105 drinkable at cask stregth, but I would suggest adding a little water, to fully explore it’s great depth.

Konklusion:

Dette er en fornuftig whisky. Kan man lide whisky med påvirkning fra ex-sherry fad, der er aftappet ved fuld fadstyrke, så kunne dette være et godt bud en flaske. Det er ting jeg personligt sætter pris på. Når det er sagt, så falder denne aftapning umiddelbart ikke i min smag, og jeg syntes der andre flasker i prislejet omkring 600,- kroner, der gør det bedre end denne. Jeg har prøvet at tilsætte vand i forskellig grad uden det helt store held. Jeg har sågar haft isterninger i, hvad jeg ellers aldrig gør, og det klæder den faktisk bedre i forhold til mine smagsløg. Retfærdigvis skal det dog siges, at det forbedres en smule på vej ned igennem denne 1 liters flaske, men helt venner bliver vi aldrig. Konklusionen på denne anmeldelse af Glenfarclas 105 er, at den på papiret passer perfekt til mig, men jeg i virkeligheden helst drikker noget andet.

1/5 (1)