Big Bourbon Barrel Aged Stout – 2021 Edition

Big Bourbon Barrel Aged Stout – Imperial Stout

Big Bourbon Barrel Aged Stout er en Imperial Stout på 13,5% vol. Øllen er fremstillet på det svenske bryggeri Stigbergets Bryggeri. Denne Imperial Stout har lagret i et år på aflagte bourbon fad fra de tre amerikanske destillerier, Jim Beam, Woodford Reserve og King’s Country. Øllen i denne anmeldelse er fra deres 2021 udgave af øllen.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #475

Anmeldelse af Big Bourbon Barrel Aged Stout

Næse:

Tydelig sødme rammer næsen først. Der er sødme fra karamel og vanilje. Hurtigt kommer en duft af hengemthed, som man kender det fra gammel loftsrum, frem i glasset. I baggrunden ligger noter af mørk chokolade med et strejf af kokos. Efter nogle minutter i glasset kommer en anelse sød finsk lakrids frem. Man fornemmer at der er et højt indhold af alkohol, der giver øllen et næsten vinøs udtryk.

Big Bourbon Barrel Aged Stout

Big Bourbon Barrel Aged Stout

Palette:

Ganske som i duften, så er sødmen fra karamel og vanilje også det første, der smages i denne fadlagrede øl. Der følges hurtigt op med en smag af mærk chokolade. I kombination med sødmen ledes tankerne i retning af varm kakao. Efter et par mundfulde kommer smagen af sød lakrids mere og mere frem. I baggrunden ligger en smule bitterhed, der giver associationer til kaffe. Ligeledes opfanges lejlighedsvist en smule syrlighed, der sagtens kan komme fra humlen, men også fra lagringen i de aflagte ex-bourbon fad. De 13,5% Vol alkohol er med til at bære smagen i øllen.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på øllen. Munden er belagt med et fint lag af vanilje- og karamelsødme. Bitterheden er en del tydeligere i eftersmagen, og forstærker fornemmelsen af mørk chokolade, med et strejf af kaffe. Der kan svagt anes et strejf af egetræ. Munden tørrer slutteligt mere og mere ud, og man sidder tilbage med en fornemmelse af gammel engelsk lakrids i munden, mens man mærker varme fra alkoholen.

Hvad siger producenten:

“Imperial Stout aged on Bourbon barrels. Matured for a year on Jim Beam, Woodford Reserve and King’s Country distillery barrels, for an imperial stout emboldened with the deep, rich flavours of a bourbon. Intensely sweet, with a low roasted bitterness, rich aromas of oak, vanilla, brown sugar, molasses and more.”

Konklusion

Dette er en god øl. Hvis man tror svenske øl altid er på højde med den legendarisk ringe Pripps Blå, eller andet svensk metervare øl, så bør man prøve denne aftapning. Den viser med al tydelighed, at svenskerne sagtens kan lave ganske glimrende øl. Øllen er købt på vores sommerferie 2023 i Õlstudion i Göteborg. Denne del af Systembolaget, har flere hundrede forskellige øl, og mange af dem er svenske og af høj kvalitet. Jeg gav 70,- SEK, eller hvad der svarer til cirka 45,- DKK, for denne øl, hvilket er yderst konkurrencedygtigt på både pris og kvalitet. Konklusionen på denne anmeldelse af Stigbergets Big Bourbon Barrel Aged Stout er, at dette dejlige bryg med al tydelighed viser, at svenskerne sagtens kan brygge dejligt øl.