Billy Brooks – American Outlaws

Billy Brooks – Bourbon Barrel Aged Double Mash Oat Imperial Stout

Billy Brooks er en fadlagret Double Mash Oat Imperial Stout på 12,8% vol. Øllen er brygget på det danske bryggeri Amager Bryghus. Øllen har lagret på Bourbon Special Reserve fad i 15 måneder inden aftapning. Det fremgår ikke på flasken, fra hvilket af de amerikanske destillerier disse fad kommer. Internettet fortæller, at det er fra Woodford Reserve Distillery.  Aftapningen er med i bryggeriets serie af fadlagrede øl kaldet “American Outlaws”. Den er flasket uden brug af filtrering og pasteurisering. Flasken i denne anmeldelse er fra 2022 serien og har Batch #2352.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #478

Anmeldelse af Billy Brooks

Næse:

Duften af mørk og hårdt ristet malt kommer frem fra glasset som det første. En let syrlig note, kommer kortvarigt frem, for hurtigt at forsvinde igen. Gradvist kommer en snert af lakrids og mørk chokolade frem. Dette forstærkes efter også at have smagt på øllen. Momentvis fanges næsten en duft, som det man kender fra mynte. En duft der også kan være at finde i whisky, der har lagret på ex-bourbon fad. Alkoholen er ikke tydelig i duften.

Billy Brooks

Billy Brooks

Palette:

Smagen af mørk chokolade rammer smagsløgene som det første. Der følges hurtigt op med sødme fra malten. Gradvist tager vaniljesødme mere og mere over, for til sidst at dominere. Efter et par slurke af øllen kommer et strejf af lakrids frem fra baggrunden, og det giver associationer til lakridsstangen “politistav” man kunne købe dengang jeg var barn. De 12,8% Vol er tydeligere i smagen, og uden at være sprittet, er det med til at løfte øllen.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne fadlagrede øl. Smagen fra lakrids er stadig tydelig i munden. Ligeledes er der også stadig tydelig smag af sød vanilje, Efterhånden som sødmen aftager, kommer en smule bitterhed mere frem. Bitterheden er igen med til at give en smag af mørk chokolade. Munden tørrer til sidst helt ud, mens man sidder tilbage med et minde om lakrids-politistaven fra gamle dage.

Hvad siger producenten:

“Born in Ohio around 1832, Brooks moved west when he grew up and became a succesful buffalo hunter, so much that he earned the nickname “Buffalo Bill” – not to be confused with the other Buffalo Bill, William Cody. When his hunting days were over around 1870 he started working as a stage coach driver for the Southwestern Stage Company vetween Wichita, Kansas and Fort Sill, Oklahoma.”

Konklusion

Dette er en glimrende øl. Hvis man kan lide mørke øl, med kraftig smag, så er dette et godt bud på en god øl. Den kan købes for cirka 170 kroner, hvis man stadig kan finde dem på hylderne. Det mest interessante for mig var smagen af den gamle lakridsstang “Politistav”, og det vækkede gode minder til barndommen. Det er en øl, der fortjener tid til fordybelse, og der går mange timer inden man er igennem flasken. Alternativt kan den naturligvis også deles med gode venner, da det trods alt er en flaske på 75 cl. Konklusionen på denne anmeldelse af Amager Bryghus Billy Brooks, American Outlaws, er, at det er en dejlig øl, der bringer gode minder om en svunden tid.