Mosgaard Black Peat 2023 – Organic Single Malt Whisky

Mosgaard Black Peat 2023 – Single Cask

Mosgaard Black Peat 2023 er en dansk whisky på 60,2% Vol. Whiskyen er fremstillet på det danske destilleri Mosgaard Whisky A/S på Fyn. Whiskyen har først modnet 4 år på 2 64 liters ex-bourbon quarter cask fad, inden det har fået 1 års afslutning på et 128 liters nyt fad af ungarsk egetræ. Flasken kommer uden aldersangivelse, men det fremgår af destilleriets hjemmeside, at den er 5 år gammel. Whiskyen er fremstillet af økologiske råvarer, og den kommer uden aldersangivelse på flasken. Der er sendt 198 flasker på markedet den 23. november 2023, og jeg har her anmeldt en sample fra flaske #130. Den første aftapning blev kåret som Europas bedste single malt i Jim Murray’s Whisky Bible 2023.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #477

Anmeldelse af Mosgaard Black Peat 2023

Næse:

En let duft af røg kommer først frem fra glasset, der forstærkes når der er smagt på whiskyen. Hurtigt kommer duften fra mørke bær og frugter efter. Der duftes blommer, blåbær og kirsebær. Bagved ligger vanilje og mørk karamel, der træder mere frem når drammen har stået nogle minutter i glasset. Et fjernt hint af mørk chokolade fornemmes momentvis i baggrunden. De 60,2% Vol alkohol mærkes i næsen, uden den decideret virker sprittet.

Mosgaard Black Peat 2023 - Sample

Mosgaard Black Peat 2023 – Sample

Palette:

Der smages tydeligt sødmefuld røg. Der minder om røgen, der kommer når skinken ligger og simrer på grillen. Hurtigt kommer en smag fra de mørke frugter, der også var tilstede i duften, mere og mere frem. Der smages søde modne blommer og kirsebær, mens et strejf af rosiner, der lejlighedsvist kommer lidt frem fra baggrunden. Mørk karamel, mørk chokolade og vanilje kommer mere og mere frem, efterhånden som man smager på denne danske single malt whisky. Alkoholen mærkes, men er ikke dominerende.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på whiskyen. Smagen fra blommer og rosiner har lagt sig som et sødmefuldt lag i munden. En let bitterhed og et strejf af egetræ bliver efterhånden mere tydelig i eftersmagen. I kombination med sødmen giver det associationer til sort lakrids. Der mærkes kortvarigt lidt stærk kanel på tungen. Varmen fra alkoholen breder sig i bryst og svælg, og man efterlades med et minde om mørk chokolade og kaffe i munden, mens røgen langsomt ebber ud.

Hvad siger producenten:

“Black Peat er 5 år gammel, og har ligget 4 år på ex. bourbon fade og dernæst et år på et nyt fad af ungarsk eg. Det er tiden på den ungarske eg, der giver den dybe mørke farve. Med en alkoholprocent på 60,2 % er det en intens whisky, med mandler, sødme og blødhed fra Bourbon fadet, der står i kontrast til en rå duft af skovbund og svampe og smag af chokolade og lakrids, og selvfølgelig røg. De krydrede tanniner fra virgin oak fadet får røgen til at vibrere helt fantastisk.”

Konklusion:

Dette er en fantastisk whisky. Hvis man kan lide røget whisky, og har mod på at prøve dansk whisky, så er dette et godt bud på et køb. Kombinationen mellem røg, sødme og mørke frugter går op i en højere enhed. Særligt finder jeg det interessant, at der kommer duft- og smagsnoter frem, der ofte findes i whisky modnet på ex-sherry fad, uden whiskyen har været i nærheden af sådan et fad. En flaske på 50 cl. koster 900,- kroner, men jeg var heldig at få denne sample af en kammerat. På trods af den relativt høje prissætning, så er det stadig en dram, hvor jeg godt gad følge den igennem en hel flaskes liv. Konklusionen på denne anmeldelse af Mosgaard Black Peat 2023 er, at det endnu engang viser, at det lille danske destilleri er mester i, at få det maksimale ud af små fad.

4/5 (1)