Springbank 10 Year Old – Palo Cortado Cask Matured

Springbank 10 Year Old Palo Cortado Cask Matured – Sherry Wood

Springbank 10 Year Old Palo Cortado Cask Matured er en skotsk whisky på 55% Vol. Whiskyen kommer fra det skotske Springbank Distillery i Campbeltown regionen. Spritten er destilleret i july 2013 og, der er senere aftappet den 11. september 2023 i 10.200 eksemplarer ved fuld fadstyrke. Den har først modnet i 6 år på gebvrugte ex-bourbon fad, hvorefter den har modnet 4 år på ex-sherry fad, der tidlige har indeholdt Palo Cortado sherry. Whiskyen er fremstillet uden brug af kølefiltrering, og der er ikke tilsat farvestoffer. Dette er den anden aftapning i destilleriets “Sherry Wood” serie. Denne flaske har kode 23/182. Som medlem af Springbank Society, kunne man deltage i lodtrækningen om, at købe et smagesæt af alle 2023 aftapninger. En sample fra dette sæt er anmeldt nedenfor.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #468

Anmeldelse af Springbank 10 Year Old Palo Cortado Cask Matured

Næse:

En let jordslået duft, som man kender det fra et fugtigt kælderrum, rammer næsen først. Sødme fra tørrede abrikoser og rosiner følger hurtigt efter. Lidt mærke solmodne kirsebær anes lejlighedsvist i næsen. Gradvist kommer sødme fra tropiske frugter som ferskner og ananas en anelse frem fra baggrunden. Ligeledes fremkommer smule bitterhed, der med sig har et strejf af egetræ. Når man har smagt på drammen opleves momentvis en duft, som den man kender fra vingummi med cola smag. De 55% vol. alkohol er ikke tydelige i duften.

Springbank 10 Year Old Palo Cortado Cask Matured

Springbank 10 Year Old Palo Cortado Cask Matured

Palette:

Alkoholen er mere fremtrædende i smagen, og lidt vand kan tilsættes efter personlig præference. Tørrede abrikoser og rosiner smages som det første. Der følges op med stærk sort peber og ingefær, der kortvarigt giver en prikkende fornemmelse på tungen. Smagen fra solomodne kirsebær og cola vingummi kommer momentvist frem fra baggrunden, og er med til at forstærke sødmen i munden. En smule bitterhed blive gradvist tydeligere, og giver associationer til kaffe og mørk chokolade.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne Campbeltown whisky. Sødmen fra de tørrede frugter og de solmodne bær ligger som et fint lag i munden. For første gang opfanges svagt et strejf af røg, der sammen med sødmen, leder tankerne i retning af sødmefuld pibetobak. En let syrlighed fra modne appelsiner opfanges i baggrunden. Bitterheden bliver efterhånden mere markant, og med sig har det et smag af valnødder. Man efterlades med en fornemmelse i munden, som når man har drukket kraftigt sødet kaffe, mens et strejf af salt ligger på læberne.

Hvad siger producenten:

“Nose: There are notes of parma violets, buttercream icing and peaches on the nose, along with hints of cola and grated ginger. Palate: Soft peat smoke comes through on the palate, complemented by notes of red velvet cake, strawberry laces and icing sugar. Finish: There is a waxiness in the finish with notes of orange rind and the continuation of the peat smoke.”

Konklusion:

Dette er en god whisky. Kan man lide Campbeltown whisky, og Springbank i særdeleshed, så er dette en dram man bør prøve. Den tilbyder gode oplevelser i både duft og smag, og som fan af destilleriet, vil man ikke blive skuffet. Hvis man var heldig, så var det muligt at købe en af de 10.200 flasker til en udsalgspris på 1200,- kroner. Tager man i betragtning, at denne udsalgspris i løbet af få dage er tredoblet på det sekundære marked, så er det fuldstændig vanvittigt. Der er sikkert en del flasker, der kommer til at samle støv i en whiskysamling et sted. Det er synd, for det er virkelig en dejlig dram, der fortjener at blive drukket. Konklusionen på denne anmeldelse af Springbank 10 Year Old Palo Cortado Cask Matured er, at det er synd det er blevet en enhjørning whisky, for den har virkelig meget at byde på.

4/5 (1)